Al meer dan 2.800 werknemers gebruiken Fitter om vitaal te blijven
Fitter het vitality platform voor organisaties

Fitter: Vitale werknemers voor gezonde organisaties

Gezondheid is de grootste rijkdom. Niet alleen voor jou als persoon, maar ook voor de organisatie waar je voor werkt. Vitale werknemers zijn productiever, verzuimen minder en zijn gelukkiger. Helaas zien we dat in de afgelopen drie decennia het aantal personen met overgewicht, obesitas en burn-out flink toenemen. Tijd om daar verandering in te brengen! Dat dachten ook de initiatiefnemers achter het Fitter concept. Zij ontwikkelde het vitality platform voor organisaties waarbij werknemers een beloning krijgen wanneer ze hun gezondheidsdoelstellingen behalen. Een win-win voor zowel de organisatie als de werknemer.

Business need

Als organisatie is het enorm vervelend als personeel ziek wordt. Ten eerste voor je werknemer, je collega, waarmee je elke dag samenwerkt. Die gun je dat niet. Maar ook operationeel gezien is het vervelend als werknemers wegens gezondheidsredenen afwezig zijn. Zijn of haar werk komt nu op de schouders van andere collega’s te liggen of wordt zelfs helemaal niet gedaan. Voor veel organisaties reden genoeg om ziekteverzuim tegen te gaan.

Werknemersgezondheid een ‘hot topic’

Daarnaast zien we de afgelopen jaren steeds meer alarmerende onderzoeksrapporten en academische studies voorbij komen die het belang van werknemersgezondheid aanstippen. Want de gezondheid van werknemers hangt nauw samen met de productiviteit, werknemerstevredenheid en ziekteverzuim. Zoals ook te lezen is in het artikel: "Nederlandse werkgevers bereid te investeren in eHealth". En voor de liefhebbers onder ons: voornamelijk binnen de socio-technische stroming zijn veel artikelen te vinden omtrent de effecten van gezonde en gelukkige werknemers (Onder andere: Karasek, Kahn en Sundbom).

Organisaties omarmen Fitter

Ondanks dat organisaties zich er bewust van zijn dat vitaliteit op de werkvloer aandacht vergt en dat actie vereist is, zien we dat organisaties geen raad weten met dit probleem. Want hoe pak je zo’n groot probleem eigenlijk aan? Daar heeft Fitter de oplossing voor gevonden. Meer dan 18 organisaties gebruikt momenteel al Fitter, en met succes!

“Wij waren als werkgever al een tijdje opzoek naar een laagdrempelig programma. Waarmee we aan de slag kunnen gaan met de vitaliteit van onze medewerkers. ”
— HR manager bij van den Brug


Oplossing

Fitter is het vitaliteitsplatform voor het stimuleren van werknemers om fit te worden en te blijven. Met behulp van een mobiele app kunnen werknemers gemakkelijk hun bewegingsactiviteiten (e.g. stappen, fietsen, sporten), slaapritme en voedingsinnamen registreren. Of nog makkelijker, gewoon koppelen met een Fitbit of Garmin!

“Ik zit hier achter de balie. Heb toch wel het idee dat ik best wel wat meer zou kunnen bewegen en dit is echt een stimulans om dat ook echt meer te gaan doen”
— Mevrouw Kooistra

Healthcoins voor gezonde beloningen

Deze data wordt door een algoritme omgezet in Healthcoins. Simpel gezegd, als jij je doelen haalt krijg je dagelijks Healthcoins. Een werknemer kan deze virtuele munten vervolgens spenderen aan, door de werkgever beschikbaar gestelde, gezonde beloningen. Zoals wearables van Fitbit of Garmin, vouchers voor fitnessabonnementen, sportartikelen van o.a. Decathlon en deskundig voedingsadvies. Zo zorgen werknemer en werkgever samen voor een gezonde organisatie.

Functionaliteiten van Fitter

Fitter app

  • Inzichten in jouw eigen vitaliteit;
  • Stel persoonlijke doelen in om beloningen te verdienen;
  • Spaar voor gave producten en diensten.

Vitaliteitsplatform

  • Meet de vitaliteit van je organisatie;
  • Zie de impact van interventies en coachingstrajecten;
  • Beloon gezond gedrag.


Technologie

Flexibele back-end dankzij Mendix

Het Fitter platform is ontwikkeld met behulp van zowel Mendix als React Native. Mendix wordt ingezet voor de back-end. Deze techniek maakt het aanpassen van back-end functionaliteiten gemakkelijk en snel in vergelijking met traditionele ontwikkelmethoden. Hierdoor is het mogelijk om binnen afzienbare tijd nieuwe databronnen aan te sluiten op het platform. Zo zijn wij momenteel bezig met het koppelen van de bekende fietsapp Strava aan het Fitter vitality platform, zodat gebruikers nog makkelijker hun fietsafstanden kunnen registreren. Met dank aan Mendix zijn we er in een eerder stadium al in geslaagd om binnen no-time koppelingen te realiseren met Fitbit, Garmin en Apple watches.

Eenvoudig te kopellen met andere bedrijfsapplicaties

Ook heeft Fitter een eigen Open REST JSON API om eenvoudig data op te halen vanuit andere bronnen. Waardoor het mogelijk is om personeelsadministratiesoftware, ERP-systemen en andere bedrijfsapplicaties te koppelen aan het vitality platform. Zo kunnen nieuwe werknemers direct beginnen met Fitter.

Managementsysteem en dashboards voor werkgevers

Daarnaast hebben wij Mendix ook ingezet om een gebruiksvriendelijk user interface (UI) voor werkgevers te maken. In dit systeem kunnen de werkgevers eenvoudig data inzien, beloningen beschikbaar stellen en het aantal gespendeerde credits monitoren. Uiteraard houden we hier rekening met privacy. Gegevens van gebruikers wordt nooit één op één met de werkgever gecommuniceerd maar altijd geaggregeerd in een minimale groepsgrootte van 15 medewerkers. › Lees meer over de kracht van Mendix

Fijne gebruikerservaring dankzij React Native

Om gebruikers van de Fitter app de best mogelijke gebruikerservaring te bieden maken we gebruik van React Native. React Native is een framework voor het schrijven van native mobile applicaties voor Android en iOS met behulp van JavaScript. Met deze techniek is het mogelijk om met behulp van één codebase een app te ontwikkelen die werkt op zowel iOS als Android. Zonder dat dit ten koste gaat van de beleving en performance. › Lees meer over React Native

Resultaat

Al meer dan 2.800 gebruikers bij meer dan 18 verschillende organisaties gebruiken op dit moment Fitter. Een prachtig resultaat waar wij enorm trots op zijn. Om nog meer organisaties te helpen werken we nauw samen met Fitter om de app en het vitaliteitsplatform nog beter te maken. Zo dragen we hopelijk bij aan een vitaler Nederland!

Ben je na het lezen ook enthousiast geworden en wil je Fitter inzetten binnen jouw organisatie? Neem dan een kijkje op www.fitter.health voor meer informatie.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Directeur
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: