De gemeentegeldstroom transparanter maken door beter inzicht
Gemeente Alphen aan den Rijn - Aanbestedingen app

Gemeente Alphen aan den Rijn: LokaalGunnen de app voor aanbestedingen in de openbare ruimte

Voor een hoop gemeentes zal dit herkenbaar klinken: er moet ingekocht worden voor de Openbare Ruimte, maar het aanbestedingsproces is tijdrovend en heeft een grote administratieve last. Het resultaat hiervan is dat regelmatig een kleine groep aannemers alle opdrachten krijgt. Dit is vaak de makkelijkste optie. Maar wat als er een applicatie is die dit proces makkelijker, transparanter en eerlijker maakt? Binnen gemeentes zijn er jaarlijks vele (kleine) opdrachten die uitbesteed worden aan aannemers. Deze opdrachten mogen onderhands gegund geworden. Het aanbesteden van deze opdrachten is dikwijls een tijdrovend en inefficiënt proces. LokaalGunnen is een platform speciaal ontwikkeld voor gemeentes. Met LokaalGunnen kunnen gemeentes snel opdrachten gunnen aan aannemers. Zaken als de bewijslast, facturatie en oplevering zijn meteen geregeld binnen het platform en zorgen ervoor dat met minder uren meer opdrachten uitgezet kunnen worden.

Business needs

Voor de gemeente Alphen aan den Rijn was er de behoefte dat bewoners op een laagdrempelige manier konden bijdragen aan het beheer van hun eigen buurt. Daarnaast moest het verlenen van een opdracht aan aannemers eerlijker gaan. Participatie vanuit de bewoners zorgt voor een eerlijke beoordeling voor de aannemers. Het was tevens zaak om de gemeentegeldstroom transparanter te maken door een beter inzicht.

Oplossing

Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn ontwikkelde Gillz een intelligente app die op een toegankelijke en efficiënte manier in de wensen en behoeften van de gemeente kon voorzien. Voor de ontwikkeling van deze app is gekozen voor het low-code ontwikkelplatform Mendix. Momenteel zijn de basisfuncties geïmplementeerd: de gemeente kan opdrachten plaatsen, aannemers kunnen een offerte toesturen en reageren op de opdracht. In een volgende ontwikkelfase is het de bedoeling dat bewoners kunnen participeren in het ‘gunproces’ en hun voorkeur voor een aannemer kunnen geven.

Technologie

Mendix biedt oplossingen voor de gehele levenscyclus van een applicatie. De app voor gemeente Alphen aan den Rijn betrof een compleet nieuwe app, waardoor de ontwikkel-, test- en implementatiefase met Mendix gedaan kon worden. Tevens hebben de nieuwste Mendix-edities functionaliteiten die speciaal zijn toegespitst op projectmanagement door sociale collaboratie. In dit geval waren deze functionaliteiten een gunstige toevoeging.

Resultaat

In de zomer van 2018 draaide de pilot van LokaalGunnen voor gemeente Alphen aan den Rijn. Er werden meer dan veertien opdrachten gegund via het platform met een gezamenlijk bestedingsbedrag van 150.000 euro. Dit was een succes en niet kort daarna ging de app LokaalGunnen live. Nu kunnen de opdrachten sneller uitgevoerd worden door de efficiëntere werkwijze en enkelvoudig en meervoudig aanbesteed worden. Daarnaast is de verslaglegging overzichtelijk en maakt de app het proces laagdrempelig voor alle partijen. Er hoeft geen gebruikgemaakt te worden van aanbestedingsprogramma’s, zoals Negometrix of TenderNed.

Heeft u als gemeente interesse om gebruik te maken van de LokaalGunnen-app?

Heeft u als gemeente interesse om gebruik te maken van de LokaalGunnen-app? Wij bieden jaarabonnementen die u gemakkelijk kunt opschalen als het aantal gebruikers groeit. Daarnaast kunnen wij ook voor u nieuwe functionaliteit toevoegen in de app.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: