Qmusic: Meespelen met
‘Het Geluid’ met de app

Twee keer per jaar speelt Qmusic het spannendste spel van de Nederlandse radio. De basis van het spel is al een aantal jaar hetzelfde maar in 2017 speelt Qmusic het spel nét even anders.

Iedereen kan namelijk meespelen in de Qmusic app en daarmee ook geld verdienen. Voorbij zijn de dagen dat je kan zeggen dat je ook wist wat het geluid was maar dat je nooit gebeld werd!

IMG_6746
115.000
spelers

 

5000
gelijktijdig

 

4
weken ontwikkeltijd

Het spel in de app

Bij elk antwoord dat op de radio wordt gegeven kunnen de app-spelers met een simpel ‘JA’ of ‘NEE’ aangeven of ze het eens of oneens zijn met het antwoord van de kandidaat op de radio. Iedereen heeft maar één ‘JA’, dus je moet voorzichtig omgaan met de inzet ervan. Wanneer ‘Het Geluid’ geraden wordt, delen de app-spelers die ‘JA’ hebben gezegd een extra prijzenpot van € 10.000,-.

Door de kunde van gillz & Qmusic was het mogelijk om een geweldig product te creëren met een extreem strakke deadline
Almer Veenendaal, Techniek

De ontwikkelingen

Circa 6 weken voor de start van ‘Het Geluid’ is het idee voor een extra spel element ontstaan. In de zoektocht naar een geschikte partner was Gillz de partij die deze technische uitdagende klus met zeer korte doorlooptijd aandurfde.

Na een analyse van de luistercijfers van ‘Het Geluid’ en het gebruik van de Qmusic app werd snel duidelijk dat rekening moest worden gehouden met duizenden spelers die tegelijk zouden meespelen. De noodzaak van een betrouwbare en bewezen infrastructuur die mee kan schalen met het aantal spelers leidde tot de keuze voor het Google Firebase en het Mendix Platform.

Google Firebase

Onder de naam Google Firebase heeft Google een aantal diensten gecombineerd voor het ontwikkelen van apps met een grote groep gebruikers of veel data. Door de inzet van de Realtime Database van Firebase zijn we instaat gebleken om in milliseconden met grote hoeveelheden gebruikers te communiceren. En dit allemaal gesynchroniseerd met de studio zodat op exact het juiste moment het spel gespeeld wordt.

Mendix

De backend applicatie, waarmee de DJ onder andere kan aangeven of het gegeven antwoord van de kandidaat op de radio correct is, is ontwikkeld met Mendix. Dit Low Code Development Platform zorgde ervoor dat we dit in zeer korte tijd konden ontwikkelen en onze ontwikkelaandacht volledig konden richten op de app.

Jaar:
Juli 2017
Klant:
Qmusic
Disciplines:
apps, webapplicaties
Technieken:
, , ,
Budget:
€ 20.000 - € 30.000

Het resultaat

Op 9 augustus 2017 was het moment daar dat de deelnemers in de app voor het eerst konden meespelen. Circa 2000 mensen speelde deze eerste ronde succesvol mee. In de weken daarna groeide het aantal geregistreerde spelers snel naar 80.000 en spelen er op het hoogtepunt rond de 5000 spelers mee met een ronde.

Het nieuwe spelelement betrekt de Q luisteraar veel meer dan voorheen, het aantal aanmeldingen voor het ‘Het Geluid’ is daardoor groter dan voorgaande edities. Dit heeft ervoor gezorgd dat de het aantal Q-members veel eerder dan voorzien de 500.000 aantikte. Deze nieuwe Q-members geeft Qmusic meer inzicht in onder andere de muzieksmaak wat geheel binnen de filosofie van ‘You Make Us Q’ past.

Een eigen online tool?

Vertel ons uw concept en in een gratis kennissessie bekijken we de mogelijkheden en haalbaarheid van uw concept.