Bouwen jouw werknemers in de toekomst hun eigen bedrijfsapplicaties?
2020 het jaar van de Citizen developers

2020 het jaar van de Citizen Developer

Er is een noodzaak om te digitaliseren, maar een tekort aan technisch talent om deze ambitie waar te maken. Veel bedrijven kampen met dit probleem. Gelukkig leven we in 2020. Het jaar waarin we het heft in eigen handen nemen. Het jaar van Citizen Development.

Wat is Citizen Development eigenlijk?

Heel simpel gezegd is citizen development het laten (door)ontwikkelen van software door iemand die geen echte developer is. Een ‘citizen’, ofwel een burger.

Maar hoe dan? Nou, het mooie van de tijd waarin we leven is dat techniek steeds toegankelijker wordt. En nu zelfs zo toegankelijk dat het mogelijk is om apps, websites en domotica producten te ontwikkelen zonder programmeerkennis. Waardoor werknemers zelf het initiatief kunnen nemen om bedrijfsprocessen te verbeteren. Niet langer meer hoeven ze te wachten op een IT-afdeling. Ze kunnen nu zelf aan de slag om hun werksituatie te verbeteren en zo nog efficiënter, slimmer en prettiger te werken.

Het ontwikkelen van software zonder te programmeren wordt ook wel low-code development genoemd. Eén van de meest gebruikte technologieën binnen low-code development is Mendix, een low-code development platform.


Opleiden Citizen developers

Prachtig! Waar vind ik Citizen Developers?

Het kan zijn dat er op dit moment al geschikte citizen developers rondlopen in jouw bedrijf. Ze weten het alleen zelf nog niet. Tijd om daar iets aan te doen, want door het grote tekort aan technisch talent zijn citizen developers goud waard.

Sommige auteurs durven zelfs te stellen dat iedereen een citizen developer kan worden. Die mening deel ik niet. Ja, de techniek wordt steeds toegankelijker. Maar om een solide en schaalbare applicatie te ontwikkelen is een bepaalde mindset vereist die niet iedereen bezit. Het is goed te vergelijken met bouwen van Excelsheets. Sommige werknemers hebben een aangeboren talent om de meest genieuze Excelsheets te ontwikkelen. En andere hebben een aangeboren talent voor het slopen van deze sheets. Ieder zo zijn kwaliteiten 😉.

De werknemers die het inzicht hebben om geavanceerde Excelsheets te ontwikkelen hebben vermoedelijk aanleg voor low code development. Ze bezitten competenties als:

  • Abstract denken – Relaties tussen bepaalde variabelen of metrics zijn vaak niet tastbaar, maar wel essentieel om een goed werkende excelsheet of applicatie te maken. Een abstract denker is in staat om deze relaties goed in kaart te brengen;
  • Probleem oplossend vermogen – Bouwen is pionieren. Of het nu gaat om een excelsheet of een applicatie, er is een bepaald probleem en hetgeen dat je ontwikkeld draagt bij aan een oplossing. Op de weg daarnaartoe loop je tegen allerlei barrières op. Alleen probleem oplossers zijn vaardig genoeg om dit pad te bewandelen;
  • Onderzoekend – Ook al is jouw probleem uniek binnen jouw organisatie, er zijn vast andere die een vergelijkbaar probleem hebben gehad. Development is voor een groot deel onderzoeken. Onderzoeken wat vergelijkbare problemen zijn en hoe andere mensen daar mee om zijn gegaan. Programmeurs gebruiken daarvoor Stack Overflow en in de browsergeschiedenis van jouw citizen developers in de dop staat vermoedelijk support.office.com.

Opleiden van werknemers tot Citizen Developers

NU is de tijd om werknemers op te leiden tot citizen developer. De technologie maakt development toegankelijk, de noodzaak om te automatiseren is overal aanwezig en de hele markt vist in dezelfde vijver om goed IT-personeel te vangen. Hoewel het worden van een citizen developer niet ingewikkeld is, is het starten met low code development en het opleiden van citizen developers een stuk lastiger. Om de juiste keuzes te maken is een (software)architect nodig. Iemand die op technisch-strategisch niveau nadenkt.

Er moeten beslissingen genomen worden die technische kennis en ervaring vereist. Zoals: Welk low-code platform kiezen we? Welke projecten willen of kunnen we niet met low-code oplossen? En, wat voor vaardigheden moeten onze citizen developers bezitten? Is HBO-denkniveau vereist of kunnen we de doorontwikkeling van applicaties ook laten uitvoeren door citizen developers met een MBO-denkniveau? Allerlei vragen die beantwoord moeten worden voordat je kan beginnen met low-code development.

Sparren over de mogelijkheden? Dat is geen enkel probleem!
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: