3 redenen om voor React Native te kiezen

3 redenen om voor React Native te kiezen

Cross-platform app ontwikkeling heeft de toekomst. Er zijn verschillende platformen beschikbaar die allemaal claimen de beste oplossing te zijn. En hoewel elk platform zijn sterke en zwakke punten kent, heeft React Native een aantal sterke troefkaarten in handen.

1. Bouwen gaat veel sneller

En dan bedoel ik echt veel sneller. Dit heeft met twee zaken te maken. Uiteraard kan je grote delen van de app in één keer ontwikkelen voor Android en iOS tegelijk. Dit bespaart niet alleen heel veel tijd maar zorgt er ook voor dat de functionaliteit tussen de twee versies van de app gelijk blijft. Nooit meer een Android versie van de app die achter blijft! Maar dit betekent niet dat je niet per app kan afwijken. React Native biedt je namelijk de mogelijkheid om compleet verschillende apps te ontwikkelen per platform maar wel op een manier dat zoveel mogelijk logica en interface elementen kunnen worden gedeeld. Het tweede punt is misschien nog wel belangrijker tijdens de ontwikkelfase. Als je namelijk op een klassieke manier native apps maakt, dus met Java voor Android en Swift voor iOS, dan moet je na elke wijziging die je wilt testen de app opnieuw compileren (code omzetten naar een app). Hoe groter en complexer de app is, hoe langer dit over het algemeen duurt, soms wel enkele minuten. Door de opzet van React Native is dit echter niet nodig. Het simpelweg ‘refreshen’ van de app is voldoende om je wijzigingen te bekijken! Dit suggereert misschien dat je een web app aan het bouwen bent zoals je dat doet met technieken zoals Cordova en Ionic maar dit is niet het geval. De gehele interface van de app is 100% native en de app heeft de performance en 'look and feel' die daarbij hoort.

2. Het is open source

React Native is het resultaat van een hackathon project bij Facebook in 2013. En door het interne enthousiasme werd besloten om het in 2015 open source te maken. En niet zonder succes! In twee jaar tijd hebben 1.400 ontwikkelaars meer dan 11.000 wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd aan het React Native ontwikkelplatform. Het is daarmee één van de populairste open source projecten van dit moment. Het ontwikkeltempo ligt hoog en de ondersteuning vanuit de community is erg goed. De grootte van de community is een niet te onderschatten factor in de keuze voor een technologie. Niks is zo frustrerend als tegen een probleem aan lopen waar niemand je mee kan helpen. Opvallend is ook onderstaande grafiek, het toont de interesse in React Native aan tegenover native iOS en Android-ontwikkeling op basis van Google zoekopdrachten. Cross-platform ontwikkeling is de toekomst.

React Native zoek interesse

3. Gebouwd op JavaScript

React Native is een framework om met Javascript native apps te maken. Ik kan me voorstellen dat iemand die weleens wat met Javascript heeft gedaan voor een website hier raar van op zal kijken. Hoe kan een dergelijke (eenvoudig) scripttaal uitgroeien tot een volwaardige taal waarmee native apps ontwikkelt kunnen worden? De ontwikkeling die Javascript de afgelopen jaren heeft doorgemaakt is bijzonder. Naast dat de taal volwassener is geworden zijn er honderdduizenden modules beschikbaar om ontwikkelaars het leven een beetje makkelijker te maken. En veel van de modules zijn direct beschikbaar voor React Native. Ontwikkeld door Javascript experts, geschonken aan de community. De populariteit van Javascript en React Native wordt onderschreven door de statistieken van stackoverflow.com. Deze website is een begrip onder ontwikkelaars, het is het belangrijkste forum om vragen te stellen en te vinden over tal van programmeer-problemen. Uit de statistieken blijkt dat Javascript veruit de populairste taal op de website is. Allemaal potentieel helpende handjes om te assisteren als je ergens vastloopt!

Conclusie

React Native is gearriveerd en gaat voorlopig nergens heen. Het is voor veel apps een uitstekende keuze om cross-platform apps mee te ontwikkelen. De ondersteuning door de grote open source community en Facebook geeft vertrouwen dat een keuze voor React Native een strategisch slimme en duurzame beslissing is. Wil je van gedachten wisselen over welke ontwikkelmethode het beste past bij jouw wensen? Bel of mail Rogier.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen