5 Tips voor een optimale samenwerking met jouw ontwikkelbureau

5 Tips voor een optimale samenwerking met jouw ontwikkelbureau

Het samenwerken met een extern ontwikkelbureau is grotendeels gebaseerd op vertrouwen. Want je zult niet veel wijzer worden van de code die ze schrijven – al verandert dat snel met een platform als Mendix. Hierbij dan ook enkele waardevolle tips om de samenwerking met je externe ontwikkelbureau goed in te richten.

1. Bespreek wensen maar ook de achterliggende behoefte

Voor een succesvolle samenwerking tijdens een project is de aanloop misschien wel het belangrijkste. Want je hebt een aantal wensen en eisen bij het ontwikkelbureau neergelegd, maar waar komen deze vandaan? Leg in de eerste gesprekken niet alleen je wensen en eisen uit. Maar zorg ook dat je de achterliggende behoefte uitlegt. Als je ontwikkelbureau jouw behoefte begrijpt zal de ontwikkeling efficiënter gaan en het eindproduct beter zijn.

2. Heldere offerte met deliverables aan je ontwikkelbureau

Vraag altijd om een duidelijke offerte, op basis van de besproken wensen, eisen en behoeftes. Zorg ervoor dat je een vaste prijs afspreekt; zo stimuleer je het ontwikkelbureau een weloverwogen schatting van de uren te maken. Zorg er ook voor dat een offerte uitgesplitst is per onderdeel en dat eventuele extra features ook opgenomen zijn. Zo heb je voor de start van het project een totaalprijs voor ogen en weet je ook wat extra’s gaan kosten.

Opgesplitste offerte & vaste prijs

Zorg voor opgesplitste posten & een vaste prijs

3. Leer het ontwikkelbureau echt kennen

Niets zo belangrijk als het gezicht achter de mail of telefoon kennen. Dus breng een bezoek aan het ontwikkelbureau en maak kennis met elkaar, in het echt! Wat is de bedrijfscultuur binnen jouw externe ontwikkelbureau? Zijn ze altijd vrij op dinsdagmiddag? Of willen ze alleen per Skype communiceren? En maak daarbij ook kennis met het ontwikkelteam, niet alleen met de account- of projectmanager. Want dat zijn uiteindelijk de mensen die jouw (bedrijfs)app gaan maken!

4. Investeer in een conceptfase

Investeer in een conceptfase waarin samen met het ontwikkelbureau het project goed wordt uitgewerkt. Ontwerp alle verschillende onderdelen binnen het project. Houdt in het ontwerp rekening met elk mogelijk scenario, van begin tot eind. Hoe nauwkeuriger het conceptontwerp, hoe beter en efficiënter de ontwikkeling zal gaan. En bedenk daarbij: een van tevoren niet goed uitgedacht ontwerp, leidt vaak tot grote budgetoverschrijdingen en gemiste deadlines.

Sketch voor mockup fase

Met Sketch of Axure geef je vorm aan de conceptfase

5. Maak duidelijke afspraken en een goede planning

Scrum, Agile, sprints, termen die tegenwoordig veel gebruikt worden. Of je deze zelf wel of niet gebruikt is niet van belang, maar zorg wel dat je duidelijke afspraken maakt over planning en oplevering. Werk hierbij het liefst in sprints van twee weken waarbij van tevoren vastligt wat er aan het eind van iedere sprint wordt opgeleverd. Vraag ook inzicht in dit proces en om regelmatige update of contactmomenten.

agile board jira

Agile, SCRUM & Kanban zijn hot. Zorg dat je toegang hebt tot gebruikte tools

Dit is de basis van een gedegen planning voor het project. Maak naast een heldere planning ook afspraken over wie waar verantwoordelijk voor is. Zijn er zaken die nog aangeleverd moeten worden? Neem ze op in de planning. Moeten er binnen jouw bedrijf nog beslissingen genomen worden? Bespreek wanneer hier duidelijkheid over is.

Een geweldig eindresultaat met jouw ontwikkelbureau

Pas je deze tips toe? Dan zal je merken dat ze de samenwerking en het succes van de (bedrijfs)app ontwikkeling ten goede komen. Alle partijen weten precies waar ze aan toe zijn, wat zorgt voor rust en duidelijkheid binnen het project. Samen met Gillz je project tot een succes maken? Kom dan gerust eens langs voor een kop koffie. En maak dan meteen kennis met ons team van ontwikkelaars.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen