Een app idee beschermen?

Een app idee beschermen?

Het is leuk om met een idee voor een applicatie bezig te zijn. Vooral wanneer het idee vorm begint te krijgen. Tevens zijn er dan zaken waar je over na kunt gaan denken. Je idee beschermen is daar één van.

Mogelijkheden

Helaas is het beschermen van een app idee erg lastig. Op het idee zelf kan je geen patent aanvragen, wel kan je de eventuele naam en het logo van je app beschermen d.m.v. auteursrecht-bescherming. Dit kan je doen bij het BBIE (Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom).

Tevens kan je bij het BBIE een I-Depot aanvragen. Met een I-Depot leg je jouw idee vast zodat je kunt aantonen dat je de eerste was met het vastleggen van je idee. Vooral als je met meerdere personen aan een idee werkt kan dit erg makkelijk zijn. Je voorkomt op deze manier dat er een conflict ontstaat over jouw idee.

Kosten

De kosten voor een I-Depot zijn:

  • • 35 euro (Elektronisch i-Depot voor 5 jaar)
  • • 45 euro (Analoog / papieren i-Depot voor 5 jaar)

Zoals eerder vermeld is het erg lastig om je idee te beschermen. Bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) wordt ook aangegeven dat het lastig is om digitale middelen te beschermen met een octrooi. Zelfs met patenten van duizenden euro’s en vermoeiende rechtszaken. Het is daarom beter om te investeren in het “naar de markt gaan” met een idee.

Conclusie

Zelfs met een kopieer baar concept als Groupon is het verstandig om als eerste de markt te betreden. Als gebruikers eenmaal een app gebruiken zullen ze namelijk minder snel overstappen naar iets anders. Daarnaast biedt het als voordeel dat je van je eerste gebruikers waardevolle feedback kunt ontvangen en hiermee je idee verder kunt ontwikkelen.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen