Data is de grondstof voor informatie en informatie de brandstof voor organisaties
Belang van Data Centralisatie

Het belang van Data centraal beheren

Het is je vast niet ontgaan hoe belangrijk data is geworden. Data is namelijk de grondstof voor informatie en informatie is de brandstof voor een organisatie. Een goede informatievoorziening biedt inzichten in de kansen om processen te optimaliseren, klantvriendelijker te werk te gaan en de concurrentie voor te blijven. MAAR! Daarvoor moet jouw data wel zuiver en betrouwbaar zijn. Een single source of truth en bruikbaar binnen de gehele organisatie. Data centralisatie is daarom van groot belang!

Data centralisatie vs. decentralisatie

Data Centralisation, vertaald: data centralisatie, is een veelgebruikte term binnen IT waarmee bedoeld wordt dat alle data binnen een organisatie samenkomt in één centraal systeem. Data decentralisatie is de tegenhanger en impliceert dat data verspreidt is over meerdere systemen.

Toch is er vaak onduidelijkheid over de begrippen Centralized data en Decentralized data. Organisaties hebben veelal meerdere softwaresystemen. Elke afdeling of rol gebruikt weer zijn of haar eigen applicaties en softwaretools om hun werkzaamheden uit te voeren. Dat betekend dat er in allerlei systemen data leeft. Echter betekend dit niet direct dat er spraken is van data decentralisatie. Als al deze losse systemen, softwareprogramma’s en tools hun data delen met een centraal software systeem, zoals bijvoorbeeld een ERP-systeem, dan wordt de data van de organisatie nogsteeds gecentraliseerd gemanaged. En dat is wat je wilt!

“Het hebben van meerdere softwaresystemen betekend niet direct dat er spraken is van Data decentralisatie. Als de softwaresystemen hun data synchroniseren met een centraal systeem kan er nog steeds gesproken worden over Data centralisatie en een single source of truth.”

Meer weten? Vraag het!

De 6 voordelen van Data Centralisatie

Vertrouwen in datakwaliteit

Wanneer data gedecentraliseerd is neemt het overzicht af. Er zijn verschillende sources of truth. Daarmee neemt het vertrouwen in de kwaliteit af.

Brede inzetbaarheid

Als data centraal beheerd wordt, maakt dit het gebruik van data een stuk eenvoudiger. Centralization van data vergroot de inzetbaarheid.

Altijd up-to-date

Door constant alle data uit alle systemen te synchroniseren blijft de data in het centrale systeem altijd up-to-date.

Omnichannel data koppelingen

Koppel alle datasources aan elkaar voor rijkere analyses over het gehele ecosysteem van jouw organisatie.

Geen gaten in de data

Geen losse eindjes meer. Door alle data op één plek op te slaan voorkom je gaten in de datavoorziening.

Data bevordert samenwerking

Door het delen van data kunnen inzichten ook makkelijker gedeeld worden. Deze transparantie bevordert de samenwerking tussen afdelingen.

Data centraliseren, hoe? Data Hub, Warehouse of Lake

We hebben besproken dat datacentralisatie belangrijk is, maar hoe? Via Data Hubs, Lakes of met behulp van Data Warehouses?

Over Data, Cloud diensten en Big Data wordt veel geschreven. De buzz-woorden vliegen je om de oren. Toch zijn deze begrippen meer dan mooie marketing termen. Hetzelfde geldt voor de begrippen DataHub, Data Warehouse en Data lake, want wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk echt? En wat is het verschil tussen DataHubs, Stata warehouses en Data Lakes?

Advies nodig? Stuur een Appje!

Single sign on in page header

Data Warehouse

Een Data Warehouse is een centrale bibliotheek met gestructureerde data waar twee of meerdere bronnen samen komen. Zoals de naam aangeeft is het vergelijkbaar aan het hebben van een magazijn. Meerdere leveranciers leveren goederen die vervolgens in het magazijn goed opgeslagen worden en waar order pickers de goederen kunnen samenvoegen tot orders. Bij een Data Warehouse spreken we niet over goederen en leveranciers, maar over data en bronnen.

  • Geschikt voor business processen die binnen categorieën en kaders vallen;
  • Ideaal voor bedrijfsrapportages. CSFs en KPIs;
  • Gebruikt door Business Analisten.

Single sign on in page header

Data Lake

Een Data Lake is een verzameling van allerlei gestructureerde en ongestructureerde data zonder dat daar veel structuur in aangebracht is. Daarom ook de naam “Data Lake”, want het lijkt een beetje op een groot meer vol met data. De data is vloeibaar, omdat het niet vast ligt binnen structuren en hokjes. Vaak zijn Data Lakes omvangrijk en is het gebruiken van de data alleen weggelegd voor dataspecialisten.

  • Geschikt voor geavanceerde analyses, deep dives en het trainen van modellen;
  • Ideaal voor Machine Learning;
  • Gebruikt door Data Scientists.

Single sign on in page header

Data Hub

Een Data Hub is een systeem waarin data uit meerdere bronnen samenkomen en weer gedistribueerd worden. Vandaar de naam hub. Het is eigenlijk een soort doorgeefluik. Vergelijkbaar met het systeem van vliegvelden of openbaar vervoer. Vanuit Schiphol is het niet mogelijk om direct naar Hawaï te vliegen, maar het is wel mogelijk met een tussenstop op één van de vliegveld-hubs van Amerika: Seattle. Zo’n hub zorgt ervoor dat meerdere (data)stromen samenkomen die gezamenlijk weer input vormen voor een volgend proces. Het grootste onderscheidende vermogen van hubs ten opzichte van warehouses is dat de data in een hub real-time is en daarmee voor operationele doeleinden.

  • Geschikt voor het voeden van applicaties;
  • Ideaal voor bedrijfsapplicaties met data-afhankelijkheden van andere systemen;
  • Gebruikt door Developers en Mendix Consultants.

Data Centralisatie in Mobile Apps en Bedrijfsapplicaties

Binnen Gillz vinden wij het belangrijk dat data binnen applicaties en binnen het ecosysteem van een organisatie juist opgezet zijn. Daarom besteden wij bij de ontwikkeling van apps en bedrijfsapplicaties aandacht aan de data architectuur. Onze specialisten adviseren jouw organisatie welke keuzes, met betrekking tot data, verstandig en werkbaar zijn. En aangezien wij maatwerkoplossingen bieden, kunnen wij elke structuur daadwerkelijk ontwikkelen.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Mendix Data Hub

Eén van de technologieën die wij graag inzetten voor het bouwen van bedrijfssoftware is het Low Code platform Mendix. Met behulp van Mendix kunnen wij klanten voorzien van een totaaloplossing wat betreft bedrijfssoftware. Vaak bouwen we meerdere Apps binnen het platform waarbij iedere App een bedrijfsproces versoepelt of automatiseert. En we leiden ook nog eens jouw personeel op om deze bedrijfsapps zelf door te kunnen ontwikkelen. Geweldig toch!

Mendix Data Hub

Stel jouw Mendix vraag direct


Het Mendix platform beschikt over een ingebouwde Data Hub. Hierdoor kunnen alle applicaties binnen het Mendix Platform data uit andere applicaties hergebruiken voor nieuwe slimme toepassingen. Zo kan de Marketing afdeling bijvoorbeeld productdata ophalen uit applicaties die ingenieurs gebruiken.

En nog mooier! Mendix Data Hub biedt ook de mogelijkheid aan om data uit andere systemen zoals SAP, Teamcenter of MindSphere te halen. Hierdoor wordt de Data Hub gevuld met alle belangrijke bedrijfsinformatie en is alle data gecentraliseerd.

Hoe wij jouw organisatie verder helpen