"Ik houd van bouwen. Zowel met mijn handen als met mijn hoofd."

Nadiem El Sherif, van trainee tot Mendix business consultant

Hey Nadiem, je bent begonnen als Mendix Trainee en bent nu Advanced Mendix developer geworden. Hoe is het met je en zou jij jezelf voor willen stellen aan de toekomstige Mendix consultants …

In mei 2019 ben ik begonnen als Mendix Consultant bij Gillz. Ik had gezien mijn achtergrond, namelijk een master in Economie en mijn eigen horecabedrijf, misschien niet de meest gangbare achtergrond om te beginnen in de IT. Maar na het werken met het Mendix platform kan ik zeggen dat je achtergrond niet per se een doorslaggevende factor hoeft te zijn om goed te presteren en een toevoegde waarde te zijn voor de klant.

Je mindset en het snel kunnen bergrijpen en toepassen van logische concepten is daarvoor veel belangrijker. Binnen Gillz werd het mij al snel duidelijk dat ik de ruimte kreeg om me te ontwikkelen. Ik draag voor deze ontwikkeling deels ook de verantwoordelijkheid wat je snel controle geeft over je leerproces. Als ik het wil mag ik alles leren. Voor iemand met een ‘Go make It’ mentaliteit is er niets beters.

Toen je ging solliciteren, waar was je naar op zoek?

Ik was opzoek naar een consultancy functie. Dat is natuurlijk wel heel breed. Ik had voor mezelf een aantal voorwaarden gesteld aan de business waar ik in wilde werken.

Het moet een groeiend product zijn. Ik wil het snel onder de knie krijgen zodat ik mijn inzicht kan gebruiken om klanten te adviseren om zo een goed consult te kunnen afleveren. Als laatste moest het op een plek zijn waar ik met plezier kan werken waar je niet door 5 lagen management moet werken om iets voor elkaar te krijgen.

Als eerste kwam ik uit bij SAP. Dit is een groot ERP-systeem wat wereldwijd bij vele bedrijven wordt gebruikt. Je bent zeker van je baan en er genoeg vraag naar nieuwe consultants. Maar na dit wat beter te bekijken bleek al snel dat je binnen dit systeem moet specialiseren in een aspect van het programma om een meerwaarde te zijn. Dit vond ik beperkend voor mijn creativiteit wat het niet aantrekkelijk maakt voor mij.

Toevalligerwijs kwam ik via google een artikel tegen over Mendix waarin met een paar simpele blokjes een custom app werd gebouwd. Ik vond het zo cool dat je niet binnen een applicatie werkt maar dat je zelf de app bouwt. Alles is er mee mogelijk je eigen creativiteit is de limiet. Als je het kan bedenken dan kan je het met Mendix bouwen.

Mendix is in 2018 ook overgenomen door Siemens wat mij de zekerheid geeft dat er nog flink in dit systeem gaat worden geïnvesteerd. Dat gecombineerd met de mogelijkheid om te kunnen koppelen met praktisch alle bestaande systemen (waaronder dus ook SAP) maakte het voor mij een goede keus waar ik nog steeds 100% achter sta.

Wat in jou sluit heel goed aan op de functie van Mendix Consultant?

Ik houd van bouwen. Zowel met mijn handen als met mijn hoofd. Ik geniet ervan om situaties uit te denken en voor alle scenario's een oplossing te bedenken. Mijn vrouw noemt me ook Mister fix a lot, want er is niks wat ik niet kan maken (dat denkt zij in ieder geval!).

Nadiem breekt de boel af

Dit aspect komt ook terug in mijn werk. Een klant heeft een idee of een probleem waar ze graag een IT-oplossing voor nodig heeft. Maar Als Mendix consultant kan je met een frisse kijk hun casus beoordelen en soms zelfs de onderliggende businesslogica helpen verbeteren. Ik beïnvloed mede het succes van onze klanten.

Mijn werk is meer dan bouwen alleen. Het is kritisch zijn, reflecteren, onderzoeken, structuren en de klant verrassen. Top toch?

Hoe heb je het traineeship ervaren?

Het traineeship was voor mij heel prettig. Er zijn hoofdlijnen die je volgt om het systeem snel te leren. Maar daarbuiten kan je door eigen input je traject uitbreiden. Ik heb zo veel vragen gesteld dat ik soms dacht worden jullie niet helemaal gek van mij. Dit was gelukkig niet het geval ze juichen het hier alleen maar toe als je en proactieve houding hebt. Deze manier van werken past gewoon goed bij mij.

Aan welke projecten heb je tot nu toe gewerkt?

Tijdens het traineeship maak je een aantal apps mijn eerste app was een Cocktailbestel app die ik al na twee weken gebouwd had. Als ik daar nu op terug kijk was dat echt een rommeltje maar het stond wel!

Na twee maanden kan je al meedraaien op projecten en kort daarna is het mogelijk om lead te worden op een wat kleiner project. Mijn eerste app waar ik de verantwoordelijkheid voor heb gekregen was een app voor ProRail. Het was heel leuk om in gesprek te gaan met de klant om te zorgen dat hun ideeën ook succesvol in de app worden weergegeven.

Had je een half jaar geleden gedacht dat voor het bedrijf waarvoor je ging werken, aan interne software ging werken?

Nee, Ik heb gewerkt aan een interne app die het mogelijk maakt om een hackathon aan te vragen, questionnaires te versturen, ideeën en acties te plaatsen, persoonlijke ontwikkeling te tracken en nog een handje vol features. Binnenkort gaat het live. Ik ben benieuwd wat mijn collega’s ervan vinden ik ben er in ieder geval trots op. Nu maar hopen dat ze geen bugjes vinden.

Wat typeert de werkwijze/aanpak van Gillz?

Gillz is een middelgroot bedrijf waar de lijntjes kort zijn. We kunnen snel schakelen zodat we een wens van een klant snel kunnen uitwerken. Hierdoor kunnen we snel een MVP opleveren waar een klant mee aan de slag kan. In het kort “We get shit done” zonder dat er onnodige tijd wordt verloren.

Hoe zou je jouw Mendix team omschrijven?

We zijn een heel divers team. Van introverte typisch tot uitbundige aanwezige personen. Deze combi werkt gewoon heel goed. We hebben een duidelijk doel en willen allemaal het team verbeteren. Niet te vergeten is de lijm die het allemaal bij elkaar houdt: een flinke dosis slechte humor.

Een paar stellingen...

Met de auto of de fiets naar het werk?

Het liefst met de fiets maar toch iets te vaak met de scooter😊

Na de lunch potje poolen/darten of een wandelingetje buiten?

Geen van alle. Ik ben te druk met mijn lichte flipperkast verslaving.

Android of iOS?

IOS. Dat krijg je als je een Apple boy bent.

Low code of high code?

Low code. Je moet doen waar je goed in bent.

Backpacken of een relax vakantie?

Relax vakantie. Ik vind het heel leuk om dingen te bezichtigen, maar als ik moe terugkom van vakantie voelt het toch een beetje alsof ik een onvoldoende heb gehaald voor mijn vakantie skills 😉

Ontwikkelmogelijkheden of meer vakantiedagen?

Ontwikkelmogelijkheden natuurlijk. Elk weekend is al een soort vakantie 😉

Als jij mag kiezen in welk land ons nieuwe kantoor komt, waar zou dat zijn?

Zuid- Spanje. Ik waardeer het mooie weer en dat het leven zich daar op straat afspeelt.

Wat zijn je plannen verder?

In het begin ben je heel erg bezig met het leren van het programma. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik het volledige programma ken. Nu komt het punt om deze kennis te gebruiken om betere oplossing aan te dragen naar klanten. Het gaat steeds minder om het bouwen en steeds meer over de beste oplossing voor de klantvraag vinden. Eigenlijk zit ik nu in de fase om van bouwer meer naar een architect te gaan.

Als je in je glazen bol kijkt, hoe ziet applicatieontwikkeling er over 10 jaar uit.

Dat vind ik heel moeilijk te zeggen. Ik zie wel dat IT steeds meer en sneller moet worden geïntegreerd binnen bedrijven. Low-code sluit op die trend gewoon 100% aan. De snelheid en het begrijpelijk maken van computer logica voor de business heeft toekomst, maar of we over 10 jaar het nog steeds op de huidige manier aanpakken weet ik niet. Maar dat low-code toekomst heeft is voor mij zeker.

Nadiem en de spelcomputer

Hopelijk hebben we je enthousiast gemaakt en wil je een keer met ons kennis maken. Van harte welkom! Wil je meer lezen over het Mendix traineeship? Hier vind je alles wat je wilt weten.

Denise Pet - Recruiter bij gillz
Kan ik met je meedenken?

Wil je een prijsindicatie of
sparren over de mogelijkheden?

Mail Denise Pet
Of bel naar +31634263480