Sneller innoveren dankzij het design system
Design System cross-disciplinaire aanpak - UX, Marketing en development

Het Design System, een cross-disciplinaire aanpak

Bij de naam Design system wordt direct gedacht aan het vakgebied van UX/UI design. Logisch en grotendeels ook terecht. Maar meerdere disciplines zijn betrokken bij het juist opstellen van een design system. Het ontwikkelen van de juiste conversie button kan niet zonder de visie van marketing. Het opstellen van de juiste componenten bibliotheek kan niet zonder de technische van developers. En als je echt slim bent dan integreer je ook direct de juiste manier van data tracking en de bijbehorende naming conventions in het design system.

Design System- Gillz

Rol van UX bij het Design System

De rol van UX/UI Designers

We noemen het niet voor niks een design system. Het design system is een omschrijving van alle processen en principes die spelen bij het uitdenken, ontwerpen en ontwikkelen van gebruiksvriendelijke interfaces, esthetische vormgeving en effectieve producten. Eigenlijk een werkomschrijving van een UX/UI designer. Als (senior) designer ben je dan ook de owner van het design system. Het is jouw verantwoordelijkheid dat het design system er is en toegepast wordt binnen de organisatie.

Meer weten? Vraag het!

Rol van Marketing bij het Design System

De rol van Marketing

Het uitdenken, opbouwen en uitdragen van een merk behoord de marketing afdeling toe. Dit is een van de taken van een marketeer. De invloed van marketeers op het design system is dan ook groot. Een marketeer is niet persoon die ook daadwerkelijk goede kleurencombinaties, logo’s, typografieen, buttons en user flows kan maken. Dat is de rol van designers.

De rol van een marketeer is om te onderzoeken welke factoren bij kunnen dragen aan brand awareness, brand recognition, conversie verhoging en peruasion. Om vervolgens een designer te adviseren deze factoren te verwerken in het design system.

Daarnaast is het natuurlijk ook zaak dat marketeers het design system gaan volgen en er op toezien dat alle werknemers binnen de organisatie de richtlijnen volgen.

Rol van Development bij het Design System

De rol van Developers

Waar de rol van development klein was bij de ontwikkeling van huisstijl wordt deze een stuk groter binnen de ontwikkeling van het design system. Vooral binnen het onderdeel “Component Library”. De technische kennis van developers is essentieel bij het juist opstellen van deze componenten bibliotheek. Elk operating system, device of systeem heeft invloed op de manier waarop componenten zich gedragen.

Het is aan de developers om de designers zo goed mogelijk te adviseren bij de ontwikkeling van een design system. Gebeurt dit niet? Dan eindigt jouw organisatie met een component library die uiteindelijk niet gebruikt gaat worden. Zonde van het werk dus!

Rol van Business Analysten bij het Design System

De rol van Business Analisten

De business analist is een onverwachte, maar in mijn persoonlijke optiek wel een zeer belangrijke stakeholder van het design system. Moderne organisaties werken steeds vaker data gedreven. De Business Analist en Business Intelligence specialist speelt hierbij een belangrijke rol. Zij creëren informatie door het analyseren van data. Vervolgens adviseren deze analisten de organisatie.

Een belangrijk onderdeel van analyse is het verzamelen van informatie. Dit noemen we ook wel tracken. In veel gevallen worden allerlei acties op website en applicaties gemeten dankzij event tracking. Hoe mooi zou het zijn als ook de event tracking wordt opgenomen in het design system. Dan heeft elk component direct de goede naamgeving en parameters. Betrek daarom ook de business analist bij het ontwikkelen van een design system.

Meer weten? Vraag het!

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: