Het wetboek voor gebruikersinterfaces en ontwerpen binnen jouw organisatie
Design systems versnellen development

Versnel app development met een Design System

Het maakt niet uit of jouw organisatie over een eigen IT-team beschikt of dat jullie software ontwikkeld wordt door een externe partij. Hoe dan ook, het (door)ontwikkelen van mobiele apps, websites en bedrijfsapplicaties kost tijd. Natuurlijk wil je deze tijd zo veel mogelijk verkorten, maar hoe?! Dat kan met behulp van een design system.

Direct contact opnemen

Wat is een design system?

Een design system kan je zien als het wetboek voor gebruikersinterfaces en ontwerpen binnen jouw organisatie. Het systeem bevat allerlei voorschriften en best practices van hoe je digitale producten ontwikkeld en ontwerpt. Het systeem dient als “the single source of truth”, in andere woorden “de waarheid”, van hoe websites, apps en bedrijfsapplicaties ontwikkeld dienen te worden binnen jouw organisatie.

Wat is het verschil tussen een design system en een huisstijl?

De definitie van het design system lijkt op die van de huisstijl. Alleen gaat het design system nog een stap verder dan het hebben van een huisstijl. In een huisstijl worden design regels vastgesteld waaronder: de typografie, kleuren en logogebruik. Het design system bevat al deze huisstijlregels en meer. Zoals:

  1. De manier waarop componenten gebruikt moeten worden;
  2. Standaarden op het niveau van gebruikersflows;
  3. Voorschriften met betrekking tot animaties en transities.
Er zijn zelfs experts die afspraken over taxonomieën, woordkeuzes en content principes onderdeel vinden van het design system. Kortom, het design system is een veelomvattend systeem dat alle aspecten van design raakt.

Design System- Gillz

Direct contact opnemen

Sneller ontwikkelen dankzij het design system

Het ontwikkelen van applicaties, websites en bedrijfssoftware is tijdrovend. Toch willen we zo snel mogelijk resultaat zien. Elke week dat een feature niet live staat kost geld. Het is daarom belangrijk om de ontwikkelcycli zo kort mogelijk te houden. Het design system speelt daarin een belangrijke rol.

Vertraging door miscommunicatie en onnodige iteraties

Ontwikkelprocessen lopen vertraging op door miscommunicatie, het doorvoeren van onnodig veel feedback iteraties of issues tijdens het testen. Zo kan het zijn dat een developer onvoldoende geïnformeerd wordt over de gewenste klantreis. Of dat er steeds kleine styling en UX bugs uit de testfase komen. Onnodig, en zonde van de tijd!

De developers handleiding

Het design system biedt developers handvatten om direct de juiste usability op te leveren. Het wiel hoeft niet bij elke user story opnieuw uitgevonden te worden. Er ligt al een gebruikshandleiding klaar voor de developer. Het design system! Dit systeem beschrijft hoe een developer om moet gaan met kleurgebruik, het inzetten van (gestandaardiseerde) componenten en het inrichten van beproefde user flows.

Direct contact opnemen

Start met het ontwikkelen van een design system

Het opzetten van een bibliotheek met componenten kost in het begin tijd en vergt aandacht. Deze investering verdien je uiteindelijk moeiteloos terug doordat er gefocust kan worden op user experience, en de developers zich kunnen focussen op de implementatie. Wij helpen bedrijven bij het opbouwen van het design system. Daarnaast hebben een team vol met developers die het ontwikkelproces extra kunnen versnellen en tal van andere experts om jouw bedrijf verder te helpen. Designers, marketeers, business analisten, opleiders en developers, alles om jullie verder te helpen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.

Sparren over de mogelijkheden? Dat is geen enkel probleem!
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: