Circa 68% van de Nederlandse bedrijven gebruikt een ERP-systeem

Low-code apps als vervanger van ERP-systemen

Enterprise Resource Planning (ERP) systemen staan al langere tijd ter discussie. De enige zekerheid die we inmiddels hebben is dat bedrijven een dergelijk systeem nodig hebben om nog te kunnen blijven ondernemen. Maar het is lastig om een geschikt ERP-systeem te vinden dat past bij jouw organisatie. En dat opent telkens weer de discussie of een bedrijf moet kiezen voor een standaard ERP-pakket of een maatwerkoplossing. Misschien moeten we ons niet richten op de vraag “maatwerk versus standaard ERP-systemen”, maar moeten we ons af gaan vragen hoe we onze kritieke bedrijfssoftware adaptief willen houden.

Wat is een ERP-systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning en is binnen veel organisaties het meest bedrijfskritische systeem. De ERP is namelijk een systeem waar allerlei belangrijke bedrijfsapplicaties samen komen in één omgeving. Applicaties zoals het Customer Resource Management (CRM) systeem, het Supply Chain Management (SCM) systeem, het HRM systeem en projectmanagementtools komen samen in een ERP-systeem.

“Enterprise resource planning (ERP) is defined as the ability to deliver an integrated suite of business applications. ERP tools share a common process and data model, covering broad and deep operational end-to-end processes, such as those found in finance, HR, distribution, manufacturing, service and the supply chain. ”
— Gartner

In de praktijk hebben veel grote organisaties een ERP-systeem met daarnaast nog tal van andere applicaties. En hebben veel MKB-bedrijven niet zozeer één ERP-systeem die meerdere losse apps verbindt. Wel hebben deze bedrijven één belangrijk bedrijfsapplicatie of excelsheet met daarnaast nog wat andere software. Het hebben van een ERP is eigenlijk meer een ideaalbeeld dan werkelijkheid. Het hebben van één mastersysteem is een prachtig streven, maar praktisch onhaalbaar met de complexiteit van systemen die moderne bedrijven vereisen. Wat we met z’n alle willen is dat onze bedrijfsapplicaties centraal beschikbaar en met elkaar verbonden zijn. Dat mag dan officieel geen ERP genoemd worden als het niet één applicatie is, maar het principe is hetzelfde.

Voordelen van een ERP-systeem

1. Automatiseren

Wanneer diverse applicaties samenkomen ontstaat er de kans om te automatiseren. Zo wordt een groot deel van de administratie en controle werkzaamheden overbodig wanneer er gewerkt wordt vanuit één mastersysteem. Daarnaast opent het koppelen van bedrijfssystemen deuren om te innoveren middels automatisering. Ter illustratie: door het koppelen van het Warehouse Management Systeem (WMS) met de E-commerce kanalen kan real-time voorraadbeschikbaarheid gecommuniceerd worden. Wat, mits voorradig, hoogstwaarschijnlijk resulteert in een hogere conversie-rate, oftewel meer verkoop.

2. Applicaties zijn met elkaar verbonden

In het ERP-systeem komen alle bedrijfsprocessen samen. Waardoor het mogelijk is om via de centrale database data uit één van de applicaties te delen met een andere. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om in de projectplanning direct rekening te houden met verlofdagen uit de HRM applicatie. Wat de efficiëntie ten goede komt.

3. Uniforme werkwijze

Als werknemers met één en hetzelfde systeem werken wordt hun werkwijze gestandaardiseerd. Dit zorgt voor meer overzicht en leid tot efficiëntie en betrouwbaarheid. Let er wel op, dit is ook direct een valkuil van veel ERP-systemen. Te veel standaardisering en daarmee het beperken van werknemers hun vrijheid kan leiden tot decentralisering. Een belangrijk punt waar we later in dit artikel nog op in gaan.

4. Centrale rechtenstructuur

Hoe groter de organisatie, hoe lastiger het is om de rechtenstructuur te onderhouden. Vanuit een ERP-systeem is dit een stuk eenvoudiger, omdat vanuit één centraal punt rechten verleend of gewijzigd kunnen worden voor diverse applicaties. Zo hoeft een nieuw personeelslid niet eerst twee weken te wachten voordat zij haar werk kan doen.

5. Inzichten in het totaal proces

Ook het analyseren van bedrijfsprocessen gaat een stuk gemakkelijker wanneer de data van alle systemen gecentraliseerd is. Zo kan een organisatie zich focussen op de metrics die echt iets zeggen over de organisatie, in plaats van het monitoren van gefragmenteerde en soms zelfs conflicterende KPI’s van de diverse divisies. Zo voorkom je scenario’s zoals: Sales afdeling: “We hebben maar 5% lost sales”, Finance: “Onze marge is dit kwartaal gezakt naar -20%”.

Maatwerk versus standaard ERP-systemen

Standaard ERP-pakketten

Wanneer een organisatie zich oriënteert op het aanschaffen van een ERP-systeem komt men automatisch uit bij het vraagstuk: willen we een maatwerk ERP-systeem of een standaard ERP-pakket. Het voordeel van de standaard ERP-pakketten zoals SAP, Netsuite, Exact, Microsoft Dynamics of, tot op zekere hoogte, een Salesforce is dat het systeem solide en doordacht ontwikkeld is. Daarnaast is de documentatie goed, zijn er tal van cursussen te vinden die goed aansluiten bij de verschillende niveaus van jouw personeel en zijn er genoeg specialisten die kunnen helpen bij de implementatie van het ERP. De keerzijde is helaas de flexibiliteit van het systeem en het gebrek aan de praktische toepasbaarheid voor jouw markt.

Standaard ERP paketten

Maatwerk ERP-pakketten

Wanneer je als bedrijf veel waarde hecht aan praktische toepasbaarheid, dan is een maatwerk ERP-pakket een alternatief voor de standaard systemen zoals SAP, Exact en Netsuite. Vaak worden deze ERP-systemen ontwikkeld voor een bepaalde branche. Zo is er ERP-software voor de logistieke sector met geïntegreerde Fleet Management systemen en/of Telematics. En zijn er ERP-pakketten voor de horeca met bezorgsystemen en rekenmodules per tafel. Hiermee bereikt het ERP-systeem een hoge mate van praktische toepasbaarheid. Daarnaast bieden de leveranciers van deze software vaak ook maatwerk mogelijkheden aan. Mocht jouw bedrijf specifieke wensen hebben dan kan dat gebouwd worden tegen betaling. Helaas is het nadeel van maatwerk ERP-paketten dat ze duurder zijn dan de standaard pakketten, minder snel geüpdatet worden en dat jouw bedrijf in grote mate afhankelijk is van de leverancier van het ERP-pakket. Alleen de leverancier kan jouw organisatie helpen bij de implementatie en doorontwikkeling van het ERP-systeem. Dit principe wordt ook wel vendor lock-in genoemd en is funest voor het aanpassingsvermogen van jouw organisatie op de veranderingen in de markt.

Verbreden van onze horizon

Echter, stellen wij onszelf wel de juiste vragen in onze zoektocht naar een alles omvattend bedrijfssysteem? We zoeken de oplossing al jaren binnen ERP-systemen, maar misschien moeten we onze horizon verbreden. Is het niet de vraag of we een maatwerk of een standaard pakket willen, maar zouden we ons moeten afvragen of er een oplossing bestaat om bedrijfssystemen te ontwikkelen die zowel solide, praktisch toepasbaar als adaptief zijn. En die vraag kan met “JA!” beantwoord worden. Low-code zou wel eens de oplossing kunnen zijn.

Dankzij Low-code blijft ERP-software adaptief

Low-code is een methodiek waarmee applicaties ontwikkeld kunnen worden zonder te coderen. Waardoor applicaties (door)ontwikkeld kunnen worden door personen die eigenlijk geen echte developers zijn. Dit wordt ook wel Citizen developement genoemd.

Voordeel van een low-code ERP

Het ontwikkelen van een ERP-systeem met behulp van low-code heeft een groot voordeel ten opzichte van standaard of maatwerk ERP-pakketten. Het systeem blijft adaptief aan de veranderingen in de markt, doordat jouw personeel zelf in staat is om de applicatie aan te passen. Het systeem is dus zo flexibel als jouw organisatie. Vragen de ontwikkelingen in de markt of binnen jouw organisatie om wijzigingen in het systeem, dan is dit met behulp van low-code snel door te voeren in jouw bedrijfssysteem.

Daarnaast biedt low-code dezelfde betrouwbaarheid als bestaande standaard ERP-oplossingen zoals SAP en Exact. Low-code development vindt namelijk plaats binnen een low-code platform. Deze platformen worden net als de standaard ERP-pakketten voortdurend doorontwikkeld waardoor het voor jouw personeel steeds eenvoudiger wordt om bepaalde functionaliteiten binnen jullie eigen ERP te ontwikkelen.

Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ook binnen low-code zijn er specialisten die jouw bedrijf op weg kunnen helpen bij het opzetten of doorontwikkelen van een ERP-systeem. Let er wel op dat deze partij ook in staat is om het personeel in jouw organisatie op te leiden in low-code development. Dit wordt ook wel Growthsourcing genoemd. Wil je meer informatie ontvangen over het opzetten van jouw eigen bedrijfssoftware of wil je sparren over dit topic? Geen probleem.

Sparren over de mogelijkheden? Dat is geen enkel probleem!
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: