Excel applicatie: zelf maken of een low-code app laten bouwen? [Part I]
developer behind laptop

Excel applicatie: zelf maken of een low-code app laten bouwen? [Part I]

Je bent waarschijnlijk al jarenlang bekend met Excel. Vroeger op de middelbare school maakte je er simpele berekeningen mee en mooie grafieken voor je presentatie. Nu in het bedrijfsleven ontwerp je ingewikkelde spreadsheets. Veel Excel experts kennen ondertussen ook de programmeertaal van VBA om processen te automatiseren. In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van het gebruik van een Excel applicatie.

Excel wordt wereldwijd door meer dan 400 miljoen mensen gebruikt. Het is één van de belangrijkste consumentenproducten van Microsoft en veel bedrijven lopen in de soep zonder dit programma. Met Excel kun je de meest geweldige grafieken maken, om het potentieel van je bedrijf te visualiseren en data te sorteren, filteren en analyseren. Door deze data door te trekken kan je grafieken maken die een nauwkeurige voorspelling geven van toekomstige activiteiten, waarop jij de strategie van jou kunt uitbouwen.

Excel applicatie

VBA staat voor Visual Basic for Applications. Het is een programmeertaal die is ontworpen door Microsoft voor gebruik van hun Microsoft Office softwarepakket, waarmee je in wezen een ding kunt doen: taken automatiseren. Dus ook taken in Excel. Zo kun je bijvoorbeeld een VBA-programma creëren om automatisch verkooprapporten op te maken en af te drukken. Je kunt altijd een taak op exact dezelfde manier laten uitvoeren, simpelweg door het instellen van een VBA-commando. Zo krijg je consistente resultaten en kun je anderen dezelfde taak laten uitvoeren. De Excel applicatie voert de taak voor jou uit, zodat jij een extra lange koffiepauze kunt houden. Maar hier houden de voordelen dan ook op.

De nadelen van een Excel applicatie

Het automatiseren van bedrijfsprocessen met VBA in Excel, kent nadelen.

  1. VBA-kennis De eerste hindernis is kennis van VBA. Zonder deze programmeerkennis kan je geen VBA-programma’s schrijven. Gelukkig is dit niet heel moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.
  2. Installatie van Excel nodig Andere mensen die gebruik moeten maken van jouw VBA-programma, hebben hun eigen versie nodig in Excel. Het zou handig zijn als je met één druk op de knop jouw Excel/VBA-applicatie in een losstaand programma kunt transformeren. Dat is helaas niet mogelijk. Nog onhandiger is dat je er niet samen in kunt werken. Je krijgt dan de melding dat de sheet in gebruik is door een ander.
  3. De juiste versie Doordat Excelsheets makkelijk te kopiëren en te delen zijn, kan het voorkomen dat er veel verschillende versies in omloop zijn. Hierdoor bestaat de kans dat je in een verkeerde versie berekeningen of aanpassingen doet. Uiteraard kan je afspraken maken dat de laatste versie altijd centraal op een server moet staan. Maar dat is geen waterdichte oplossing.
  4. Wat te doen bij bugs Er kunnen dingen misgaan. Je kunt er niet blindelings vanuit gaan dat jouw VBA-programma altijd goed werkt onder alle omstandigheden. Als je code verkeerd is kunnen er fouten ontstaan in het automatiseringsproces. Succes met het opsporen van deze fouten en het geven van technische ondersteuning aan degene die jouw applicatie gebruiken.
  5. Koppelingen VBA-applicaties kun je gebruiken in Excel, en daar alleen. Je kunt geen gebruikmaken van deze applicaties in andere toepassingen of verbinden met een API als databron is lastig tot onmogelijk.
  6. Incompatible en upgraden naar de juiste Excel-installatie Als laatst moet je rekening houden met de Excel updates van Microsoft. Zodra er een nieuwe versie van Excel is, heb je een grote kans dat zodra jij update jouw VBA-programma niet meer goed werkt.

Heb jij een applicatie in Excel die aan vervanging toe is? Of wil je een nieuwe applicatie ontwikkelen? We sparren graag met jouw of Excel de beste toepassing is voor jouw case. Of dat de keuze voor een andere techniek zoals een low-code development tool als Mendix de betere keus is. Lees ook deel II: Waarom overstappen van Excel naar een low-code applicatie.

Benieuwd naar wat Mendix nog meer kan doen ten opzichte van Excel? Download dan nu ons whitepaper: "The business that outgrew Excel".

› Download direct gratis

Whitepaper: The business that outgrew Excel - by Gillz
Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen