Bouwen aan de toekomst dankzij IT
Nieuw gereedschap voor de Bouw en infra dankzij IT

IT, het nieuwe gereedschap van de Bouw en Infra sector

De Bouw en Infa branche staat voor een groot aantal uitdagingen. Krapte op de arbeidsmarkt, buitenlandse concurrentie, vergrijzing, slinkende marges en grote investeringsrisico’s. Een aantal uitdagingen waar de gehele branche een antwoord op moet gaan vinden in de komende jaren. Is jouw organisatie al klaar voor deze uitdagingen? Maar er zijn ook oplossingen voor deze uitdagingen. Door het inzetten van IT op een juiste manier is het mogelijk om slimmer en efficiënter te werken.

Download het Whitepaper

Tekort aan vakmensen binnen de Bouw en Infra

Nederland bouwt hard. De komende jaren lijkt er werk in overvloed te zijn binnen de bouwsector, want er is een tekort aan woningen en onze gebouwen en infrastructuur moeten in rap tempo verduurzaamd worden. Een gigantische opgave.

Nieuwe generatie kiest voor andere beroepen

Daarentegen is het vinden van goede vakmensen lastig. Scholieren hebben keuze uit een enorm scala aan opleidingen. Een carrière in de Bouw en Infra is daardoor veel minder populair geworden. Volgens cijfers van het CBS koos 9.7% van de MBO afgestudeerden een baan in de Bouwnijverheid. In 2013 en 2016 was dit percentage respectievelijk 7,1% en 6,7%.

Beroepskeuze MBO afgestudeerde - Bouw en Infra

Vergrijzing binnen de bouw ligt op de loer

Niet alleen de instroom van vakmensen wordt kleiner. Een aanzienlijk deel van de huidige generatie vakmensen wordt ouder en gaat straks met pensioen. Al jaren wordt er gesproken over “de vergrijzing” en daar gaan we de komende jaren nog veel meer last van krijgen binnen de Bouw en Infra sector.

De combinatie: “Bouw en IT” aantrekkelijk voor nieuwe generaties

Er zijn enorm veel technologische ontwikkelingen gaanden in de wereld. Artificial Intelligence, Virtual Reality, Robotics, Digitalization, Big Data en IoT. Allerlei aspecten van digitale disruptie die binnen enkele jaren plaats gaat vinden binnen de bouwnijverheidssector.

We kunnen deze technologische ontwikkelingen beschouwen als een bedreiging voor vakmensen en de Bouw en Infra sector, maar het biedt juist ook kansen. Laten we technologieën zien als extra gereedschappen voor vakmensen. Dit maakt de moderne vakman niet alleen efficiënter, maar kan ook het vakgebied weer aantrekkelijk maken voor nieuwe generaties.

Download het Whitepaper

De moderne vakman

Het is lastig om een gedetailleerde profielschets te maken van de ideale vakman anno 2025, 2030 of zelfs 2050. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en de Bouw en Infra sector is omvangrijk en veelzijdig. Toch willen we jullie meenemen in een aantal trends die wij verwachten terug te zien. En stiekem zijn deze trends nu al zichtbaar binnen vooruitstrevende Bouw en Infra bedrijven.

"Gratis whitepaper over IT in de bouw"

Ontdek alles over digitale werkinstructies en inspectie apps op bladzijden 11 en 13 van onze Whitepaper. Geheel gratis te downloaden!
› Vraag hem hier aan!

Whitepaper - Bouwnijverheid

De veelzijdige monteur en installateur

De systemen, machines en installaties die wij momenteel gebruiken worden steeds complexer en worden in meerdere uitvoeringen uitgebracht. Neem als voorbeeld de boiler. Hoeveel verschillende merken, types en uitvoeringen zijn er wel niet. En dan hebben we het nog niet eens over vergelijkbare installaties zoals warmtepompen en geisers.

De moderne monteur of installateur dient te beschikken over kennis van al deze systemen. Gelukkig worden zij dan ook uitgerust met nieuwe gereedschappen zoals digitale werkinstructies of een schade inspectie app.

Projectmanager als facilitator

Als projectmanager ben je al verantwoordelijk voor de communicatie tussen de vakmensen op de bouwvloer en stakeholders zoals gemeenten, opdrachtgevers en meer. De persoon die tussen alle communicatiestromen in zit en zorgt dat de informatie, gefilterd en al, bij de juiste personen terecht komt.

In de toekomst gaat de projectmanager veel meer de rol van facilitator of moderator innemen. De positie van projectmanager is niet meer om tussen alle communicatiestromen in te zitten, maar juist te faciliteren. Zodat alle stakeholders tijdig de juist informatie met elkaar delen. Co-creatie is hierin een belangrijke ontwikkeling. Digitale platformen gaan opdrachtgevers, omwonenden en vakmensen met elkaar verbinden om zo tot de juiste uitvoering te komen.

Enorme groei aan specialistische taken

Naast dat de huidige beroepen binnen de Bouw en Infra sector gaan veranderen verwachten we ook dat er een groot aantal specialistische beroepen bij gaan komen. In veel andere branches zien we deze of vergelijkbare rollen al voorbij komen:

  • Data analytici en Data scientists – Hooggeschoold en zeer analytische personeel dat beschikbare data van machines, locaties en softwareprogramma’s analyseert en modelleert tot bruikbare informatie met als doel processen verder te optimaliseren;
  • Robotica en Domotica specialisten – Machines en installaties worden steeds complexer. Momenteel zien we al diverse organisaties starten met gerobotiseerde processen. Cobots, onbemande voertuigen en slimme sensoren. Maar al deze systemen moeten wel onderhouden en geprogrammeerd worden;
  • Online marketeers – Niet een nieuw vakgebied, maar in de bouwnijverheid sector toch een onbekende rol. Veel van onze stakeholders gebruiken online kanalen voor hun informatievoorziening. Of het nu gaat om het binnen halen van nieuwe opdrachten of het vergroten van draagvlak, het hebben van een online marketeer is geen overbodige luxe.

Er is zo ontzettend veel mogelijk!

Over de toekomst kunnen we alleen speculeren, maar we weten dat technologie een grote impact gaat hebben op de wereld en dus ook op de Bouw en Infra sector. In dit artikel hebben we een aantal punten aangehaald waarvan wij zien dat er trends gaande zijn. Wil je meer weten over wat er speelt in de markt? Download dan eenvoudig en geheel gratis onze Whitepaper. Heb je daarna nog vragen of wil je een keer sparren over de mogelijkheden? Geen probleem! Wij staan voor jullie klaar.

Gratis whitepaper hier te downloaden!

In onze Whitepaper nemen we je mee langs alle uitdagingen en ontwikkelingen in de markt en welke oplossingen IT kan bieden.
› Download hier

Whitepaper - Bouwnijverheid
Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: