Waarom low-code development de toekomst heeft
girl with laptop

Waarom low-code development de toekomst heeft

De uitdaging van elke CIO is de groeiende vraag naar applicaties om de business te ondersteunen en vooruit te helpen. De IT-afdeling heeft het vervolgens al zwaar genoeg met het "aanhouden van het licht" voor bestaande legacy applicaties. Dit vaak vanwege het beperkte aantal resources. Om toch te kunnen voldoen aan deze vraag en daarnaast ook lucht te creeëren voor innovatie is low-code development de enige optie voor de toekomst.

Wat is low-code development?

Low-code development is een methode voor softwareontwikkeling waarmee (business) apps snel ontwikkeld en opgeleverd kunnen worden met een minimum aan handmatige code, vandaar ook de term low-code of soms ook no-code. Het ontwikkelen van functionaliteit gebeurt op een visuele manier en door gebruik te maken van eerder ontwikkelde modules - zoals verkrijgbaar in de Mendix App Store. Ontwikkelen, aanpassen en publiceren van een app gaat op deze manier tot wel 6x sneller dan traditioneel ontwikkelen.

Waarom gebruiken bedrijven low-code platformen?

Er zijn tientallen redenen om een low-code platform te gebruiken, de belangrijkste drie zijn:

1. Lagere kosten

Het grootste voordeel is dat er niet meer handmatig code "geklopt" wordt. Ontwikkelen gaat zoals gezegd op een intuitieve visuele manier. Het ontwikkelen, aanpassen, opschalen en onderhouden van een business app gaat op deze manier veel sneller. En dit zorgt voor minder ontwikkeluren, en dus lagere ontwikkelkosten.

Visual development with low-code platform Mendix

Visueel ontwikkelen met microflows in Mendix

Neem als voorbeeld een mobiele app die op traditionele manier ontwikkelt wordt. Stel dat de ontwikkeling met drie ontwikkelaars zes maanden duurt. Een vergelijkbaar ontwikkeltraject wordt met een low-code platform teruggebracht tot 1 à 2 maanden met twee ontwikkelaars. Al snel een besparing van meer dan anderhalve ton. Daarnaast betaalt een low-code platform zichzelf ook uit nadat een applicatie in gebruik is genomen. Zodra een applicatie gebruikt wordt, komen er nieuwe wensen vanuit de business en markt. Met behulp van een low-code platform kunnen deze wensen in minder tijd worden gerealiseerd. Bijkomend voordeel is dat bij ingrijpende veranderingen het platform test of de applicatie blijft werken.

Traditioneel vs Low-code development met Mendix

Ontwikkeluren traditioneel vs Low-code development

2. Minder bugs

Mendix feedback button

Standaard Mendix Feedback button

Minder code = minder bugs. Daarnaast voorzien de meeste platformen in uitgebreide debug mogelijkheden en doen ze veel van dit werk al automatisch. Alsof een robot over je schouder mee kijkt en checkt of wat jij doet wel kan. Dit verkleint de kans op bugs drastisch. Minder bugs is minder irritatie voor de gebruiker. Daarnaast is de gebruiker minder tijd kwijt aan het melden van bugs. O.a. het low-code development platform Mendix heeft standaard een feedback-knop. Zo zijn bugs eenvoudig te melden en weet de ontwikkelaar direct waar, bij wie en hoe het probleem zich voor heeft gedaan. En wat het oplossen van de bug weer vereenvoudigen en versnellen kan.

3. Sneller ontwikkelen, meer tijd voor innovatie

Doordat ontwikkelaars veel minder tijd kwijt zijn aan het ontwikkelen van apps, geeft het tijd om vooruit te denken en nieuwe ideeën te testen. Hierdoor zie je ook een nieuw soort ontwikkelaar ontstaan, minder technisch, meer business. Dit zorgt voor nog meer betrokken ontwikkelaar bij de bedrijfsdoelstellingen. Dit is ook mogelijk omdat visueel ontwikkelen veel toegankelijker is dan traditioneel code kloppen. Elke tech-savy medewerker kan leren ontwikkelen in Mendix.

Wat kun je ermee?

Bijna elke denkbare (mobiele) applicatie kan gebouwd worden met een low-code platform. Het platform kan ook ingezet worden om bestaand (legacy) systemen uit te breiden, te vernieuwen of te koppelen met andere externe systemen. Van bekende systemen van SAP, IBM en Microsoft tot elk ander systeem dat beschikt over een eigen database of webservice - REST of SOAP. Low-code platform Mendix kan eenvoudig - lees in minuten - een koppeling maken met een webservice of een webservice beschikbaar stellen met uitgebreide (Swagger) documentatie. Met behulp van een database connector kan eenvoudig data uit elk type database ontsloten worden binnen een met low-code ontwikkelde applicatie.

Waarom doet niet iedereen aan low-code development?

Traditioneel ontwikkelen geeft ontwikkelaars veel vrijheid en het idee heerst dat bij gebruik van een low-code development platform ingeboet wordt aan deze vrijheid. Het platform genereert namelijk code voor je. Dit is ook de reden waarom je sneller kan ontwikkelen, je maakt gebruik van kant-en-klare bouwblokken. Hierdoor heeft de traditionele ontwikkelaar het gevoel dat hij niet meer de regie heeft over het ontwikkelproces. De praktijk leert echter dat meer dan 90% van een bedrijfsapplicatie sneller en kwalitatief beter ontwikkeld kan worden met een low-code platform. De mogelijkheid om eigen widgets en modules te ontwikkelen geeft de traditionele ontwikkelaar de flexibiliteit die hij gewend is. Verder is er angst voor een lagere kwaliteit van de ontwikkelde applicatie. Low-code platformen zijn zo eenvoudig dat ook mensen met geen of weinig (ontwikkel)ervaring een app kunnen ontwikkelen. In de ogen van een ervaren traditionele ontwikkelaar kunnen deze onervaren ontwikkelaars alleen meer kwaad dan goed doen. Het tegendeel is echter waar, doordat een low-code platform integriteit constant controleert is de kwaliteit juist hoger en de kans op (fatale) fouten lager. Zie ook het kopje Minder bugs hierboven. Ondanks deze argwaan ziet Gillz de vraag naar het low-code development platform Mendix alleen maar toenemen.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen