Build gemakkelijk Mendix native Apps met de Gillz Configuratietool
Mendix 8 Native app builder tool

Configuratietool versnelt het builden van Mendix native apps

Met de komst van Mendix 8 is het mogelijk om native mobile apps voor Android en iOS devices te maken. Dat is geweldig nieuws, want daardoor zijn we in staat om gebruiksvriendelijke en goed presterende mobiele apps te ontwikkelen met de voordelen van low-code development. Echter vergt het builden van een native app vanuit een Mendix project nog enige tijd en expertise. Om dit build-proces van Mendix native apps te vergemakkelijken heeft Gillz een tool ontwikkeld die het command-line argument vervangt voor een gebruiksvriendelijk UI. Deze tool bieden wij gratis aan zodat ook jij kan profiteren van de voordelen.

Mendix 8 Native app build tool screenshot Download de tool direct

Hoe werkt het build-proces van Mendix native apps?

Het moment is aangebroken. Jouw Mendix native app is af en klaar om omgezet te worden tot een werkende native app. Dit proces wordt ook wel builden genoemd. Builden is het proces waarbij broncode wordt omgezet in een werkende applicatie door de broncode te vertalen naar code die een machine begrijpt, ook wel compiling genoemd.

Om het Mendix 8 project daadwerkelijk om te zetten in een werkende applicatie dien je een aantal stappen te doorlopen. De eerste stap is het downloaden van de “Native Builder”. Dit programma is te downloaden via een dropbox link van Mendix. Na het downloaden van de builder dien je jouw GitHub account gereed te maken voor de builder. Dit doe je door een GitHub access token te generen. Naast een GitHub token heeft de builder ook een Microsoft app center API-token nodig.

Gelukkig hoeven deze drie stappen maar één keer uitgevoerd te worden. Daarna kan je gemakkelijk Mendix native apps builden, of toch niet? Helaas bevat het huidige build proces nog één handmatige stap die bij elke build uitgevoerd dient te worden. Namelijk het schrijven van een command-line argument met wel 12! variabelen. En dat ziet er dan als volgt uit:

native-builder.exe --java-home "C:\Program Files\Java\jdk-11.0.1" --project-path "C:\MyApp\MyApp.mpr" --mxbuild-path "C:\Program Files\Mendix\8.0.0\modeler\mxbuild.exe" --runtime-url https://myapp.mendixcloud.com --github-access-token c0e1dfasdfdsaf0xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx --appcenter-api-token 3e189xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx4 --app-name CoolApp  --app-identifier com.mendix.MyAwesomeApp --build-number 1 --app-version 1.2.3

Een tool om het builden makkelijker te maken

Het uitvoeren van een command-line argument is iets waar Mendix developers liever ver vandaan blijven. Daarom hebben Hunter en Bob, onze Mendix Lead en Senior Developer, een handig tool ontwikkeld dat het command-line argument vervangt voor een gebruiksvriendelijk user interface. De tool maakt het build-proces van Mendix native apps gemakkelijker en efficiënter. Het zou zonde zijn om deze tool voor onszelf te houden, daarom stellen wij deze ook beschikbaar voor jou! Go make it! Go build it!

Mendix 8 Native app build tool by Gillz Download de Gillz configuratie tool

Door gebruik te maken van onze configuratietool ziet het Mendix native app build-proces er als volgt uit:

1. [Eenmalig] Download de “Native Builder” en extraheer de content.
  2. [Eenmalig] Genereer een GitHub access token
  3. [Eenmalig] Genereer een Microsoft app center API-token
  4. [Per build] Gebruik de Gillz configuratietool om je build-proces te versnellen

Hulp nodig bij het opzetten van jouw Mendix native app?

Onze Mendix consultants en native app developers kunnen jouw bedrijf helpen bij het opzetten van Mendix native apps. Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze consultants door te mailen naar Bob van der Panne of door te bellen naar 06-18488698.

sparren over de mogelijkheden?

Mail Bob van der Panne of bel