MVP - Wat zijn de voordelen van een Minimum Viable Product?

MVP - Wat zijn de voordelen van een Minimum Viable Product?

Je hebt een idee voor een product en je wilt dit succesvol maken, want waarom zou je er anders aan beginnen? Natuurlijk is het design, de content en de marketing belangrijk, maar nog belangrijker is de functionaliteit van de applicatie of kortweg app. En dat is wat je wilt ontwikkelen. Het scala aan functies moet bij de bedrijfsuitvoering passen en, geheel niet onbelangrijk, moet het voorzien in de behoefte van de gebruiker van je product. In dit artikel bespreken wij een aantal voordelen van een app ontwikkeling op basis van een MVP.

De definitie van een Minimum Viable Product

Wellicht ben je al bekend met de term MVP, maar het is zeer belangrijk dat je volledig begrijpt wat het is voor je de keuze maakt tussen een volledig functionerend of minimaal levensvatbare applicatie. Simpel gezegd is een MVP - binnen de software - een applicatie met minimale functies, of één hoofdfunctie. De MVP kan op de markt worden gebracht als een product waar early adopters al gebruik van kunnen maken. Er zijn veel redenen waarom een product zo snel mogelijk in de markt wordt gezet, maar de belangrijkste is dat klanten jouw product al kunnen gebruiken nog voordat het complete product er is. Op deze manier komt een gebruiker al in contact met het concept en groeit hij bij updates mee met het product. Het grootste voordeel hiervan is dat de gebruiker invloed kan uitoefenen op de verdere ontwikkeling. Door klanten feedback te laten geven op de MVP app en ook hun wensen voor nieuwe functies door te geven kan de product owner een app ontwikkelen die voorziet in de behoeften van de gebruiker.

De stappen in MVP ontwikkeling

De voordelen voor start-ups en het aantrekken van investeerders

Een MVP is een kleine versie van een volledig functionerend product. Met een MVP kun je jouw nieuwe core business testen op levensvatbaarheid. Zodra dit in de basis blijkt te functioneren, kun je bij investeerders je idee pitchen. Investeerders willen meestal niet veel risico lopen. Bij een mooi verhaal en/of awesome powerpoint presentatie kan een investeerder slecht overzien waar ze hun geld in stoppen. Met een MVP kunnen investeerders meer zien van het uiteindelijke product, kunnen ze een betere inschatting maken. Reken maar dat zij hun portemonnee opentrekken als zij jouw product kunnen testen, het idee levensvatbaar is en, niet onbelangrijk, er ook geld mee te verdienen is. Een ander voordeel is de tijd die je eraan kwijt bent. Een MVP ontwikkelen gaat sneller dan een volledig product. Afhankelijk van het concept heb je met één a twee maanden een goed werkende versie.

De voordelen voor gebruikers van je MVP

Het idee dat gebruikers een volledig functionerende app willen met talloze functionaliteiten, is een misvatting. Wij geven hieronder de voornaamste redenen waarom gebruikers een MVP app waarderen:

  • Gebruikers kunnen een volledig nieuw idee testen, eraan wennen en het uiteindelijk helemaal te gek vinden. Creëer daarom een product met een intuïtieve interface en functionaliteit, dat gebruiksvriendelijk is. Als een handleiding nodig is, denk dan nog eens na hoe je dit eenvoudiger kan doen. Laat dus uitgebreide handleidingen achterwege, want daar besteden gebruikers vrijwel geen aandacht meer aan.
  • Gebruikers kunnen participeren in de software ontwikkeling van een MVP. Ze kunnen feedback achterlaten over de ervaring met de app en vertellen welke functionaliteit een echte musthave (MoSCoW-methodeis voor de app. Dit geeft hen een gevoel dat zij iets bijdragen aan de ontwikkeling van de app en zorgt indirect voor klantenbinding.

De MVP voordelen voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars profiteren van de meeste voordelen van een MVP. Hoewel de ontwikkeling van een groot project veel inkomsten brengt, is een MVP een veel gemakkelijker en logischer traject. Natuurlijk heb je wel de nodige kennis nodig, want ook een MVP kan veel problemen met zich meebrengen. Maar het heeft nog steeds meer voordelen ten opzichte van het direct in de markt zetten van een volledig functionerend product.

  • Korte ontwikkelingsperiode Met een MVP kun je eerst een basis architectuur maken en van daaruit doorontwikkelen aan een complexer product. Doordat het systeem een simpele structuur heeft, kun je gemakkelijk problemen voorzien aan het begin van het ontwikkelingsproces.
  • Weinig bugs Bij een MVP kan je ervan uitgaan dat zich minder bugs en systeem crashes voordoen dan een compleet systeem. De testperiode zal hierdoor ook veel korter zijn.
  • De mogelijkheid om een goed gestructureerde architectuur neer te zetten
  • Simpele ontwikkeling
  • Het is gemakkelijke om nieuwe functionaliteiten toe te voegen Functionaliteit aan een complex werkend systeem toevoegen is veel moeilijker en kost daardoor meer resources.

Hier bij Gillz werken wij ook het liefst op basis van een MVP, zo kunnen aannames in de app snel gevalideerd worden door gebruikers. Daarnaast wordt eerder voorzien in de behoefte van potentiële gebruikers van uw product en dat is goed voor jouw business. Door middel van Continuous Innovation werken wij samen met alle partijen aan een betere versie en wordt de app steeds completer.

Samen aan een MVP werken?

Een goed idee om jouw bedrijf naar een hoger plan te tillen? Tijdens een afspraak kunnen we samen sparren over jullie ideeën en hoe een MVP er uit zou moeten zien.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen