Native, HTML5 of hybride apps?

Native, HTML5 of hybride apps?

Er zijn vele factoren die een rol spelen bij het bouwen van een applicatie. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van vaardigheden van het team, de gewenste functionaliteit van het apparaat, het belang van de veiligheid, offline mogelijkheden, interoperabiliteit, etc.

Dit zijn zaken waarmee rekening gehouden moet worden. Aan het einde is het niet alleen de vraag wat een applicatie moet doen, maar hoe bereik je je doel? Om wat meer duidelijkheid te geven over de mogelijkheden om een applicatie te bouwen hebben we hieronder drie mogelijkheden gepresenteerd. Elke mogelijkheid heeft een andere benadering en kan van pas komen in een bepaalde situatie.

Native apps

Letterlijk vertaald “in zijn natuurlijke omgeving”. Native apps zijn geprogrammeerd in de taal die bedoeld is voor de smartphone. Iedere taal kan optimaal communiceren met de telefoon waarop deze staat en kan hierdoor volledig gebruik maken van alle onderdelen van een smartphone zoals de processor, de camera, de GPS-positiebepaling en andere sensoren. Daarom is een native app snel en werkt hij vloeiend

HTML5-apps

Deze apps maken gebruik van standaard webtechnologieën, meestal HTML5, JavaScript en CSS. Deze “write-once-run-anywhere” aanpak voor het ontwikkelen van mobiele applicaties zorgt ervoor dat de applicatie vrijwel op elk apparaat werkt. Echter is dit niet zonder nadelen. HTML-5 applicaties hebben een aantal beperkingen. Zo heb je bijvoorbeeld geen toegang tot bijvoorbeeld de processor, de camera, de GPS-positiebepaling en andere sensoren. Daarnaast zijn HTML-5 apps minder veilig en kunnen ze vaak niet offline worden gebruikt.

Hybride apps

Een Hybride app zweeft tussen een HTML5 en Native app in. De app wordt net zoals een mobiele wep-app geprogrammeert, dus in HTML 5. Daarna wordt de app voorzien van een zogenaamde 'wrapper', die ervoor zorgt dat een smartphone de app herkent als een programma dat geinstalleerd kan worden. Dit in tegenstelling tot een HTML 5 app die alleen in een webbrowser te zien is. Een hybride app brengt de voor-en nadelen van HTML-5 en native apps samen.

Bronnen: Appspecialisten.nl, Developer.salesforce.com

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen