Binnen Gillz zien wij steeds meer ondernemers binnen komen met de mooiste concepten om hun markt te revolutioneren
Platformeconomie cover

Ondernemen binnen de platformeconomie

Eén van de populairste businessmodellen van de hedendaagse economie is die van “de platformen”. De opkomst van platformen zorgt voor revolutie en disruptie binnen zelfs de meest conservatieve marketen. Door diensten en producten via alternatieve verdienmodellen aan te bieden, welke beter aansluiten op de behoefte van de moderne consument. Zo revolutioneerde Airbnb en Booking.com de hoteliers markt, verscheurt Uber de taxibranche en creëerde bedrijven als Google en Facebook een nieuwe vormen van adverteren.

Wat is een platform nu eigenlijk?

Er zijn meerdere definities in omloop van wat een platform nu eigenlijk is. Sommige gebruiken de term platform om te refereren naar een complete software omgeving. Voorbeelden daarvan zijn besturingssystemen zoals Windows, Android en iOS. Andere hinten bij het gebruik van de term platform naar een ecosysteem die de interactie faciliteert tussen vraag en aanbod. Binnen de context van de platformeconomie bedoelen we met de term platform een (software)systeem, met bijbehorend verdienmodel, dat bepaalde handelingen van of tussen gebruikers faciliteert. Een allesomvattend containerbegrip dat veel ruimte voor eigen interpretatie biedt.

“Where we used to think of a platform as the underlying computer system, we now probably have to accept the fact that the industry considers a platform to be anything that you can build upon”

Platformen in alle soorten en maten

Er zijn honderden, misschien wel duizenden vormen van platformen te noemen. Aangezien veel platformen zich richten op een bepaalde toepassing voor een specifieke markt of sector. Zo zijn er platformen voor freelancen en detacheren (bijv. Indeed, Elyze), het huren van voertuigen (bijv. SnappCar), toegang tot de nieuwste muziek (bijv. Spotify) of het kopen van een ticket (bijv. Ticketswap). En zo zijn er nog tal van andere toepassingen die op meerdere markten toegepast kunnen worden. Een aantal veelvoorkomende vormen hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Toegang tot specifieke content
  • Voorbeeld: Netflix – Entertainment branche;
  • Ook geschikt voor onder andere: Media, Onderwijs, Games;
 • Verhuren van diensten of goederen
  • Voorbeeld: Airbnb – Hoteliers branche;
  • Ook geschikt voor onder andere: Transport, Bouw;
 • Licentiëren van activiteiten
  • Voorbeeld: Adobe cloud producten – Software;
  • Ook geschikt voor onder andere: Gemeentes, Media-exploitanten;
 • Aanschaf van diensten of producten
  • Voorbeeld: Marktplaats – 2e-hands producten;
  • Ook geschikt voor onder andere: Transport, Software, Onderwijs, Horeca;

Mijn eigen platform, hoe maak ik dat?

Voor elke markt zijn er tal van toepassingen te verzinnen. Wellicht heb je zelf al een idee in gedachte en loop je er al tijden mee rond. Zonde om daar niks mee te doen! Binnen Gillz zien wij steeds meer ondernemers binnen komen met de mooiste concepten om hun markt te revolutioneren. Van het oplossen van het arbeidsmobiliteitsprobleem binnen de overheid (bijv. Elyze) tot het bezoeken van pretparken en sauna’s voor een gereduceerd tarief.

Gillz bouwt al jaren mobile apps, intelligente bedrijfsapplicaties en platformen voor allerlei soorten bedrijven en markten. Blijf niet langer rondlopen met dat top idee, maak vrijblijvend een afspraak met een van onze consultants door te mailen naar Bob van der Panne of door te bellen naar 06-18488698. Zo bouwen we samen met jouw, het idee uit tot een werkend platform. Welkom in de platformeconomie!

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen