Fel blauw licht van telefoons genoemd als oorzaak van slaapproblemen en vermoeidheid
Dark mode on iPhone X

Stel jouw app beschikbaar voor Dark mode

Waarschijnlijk heel herkenbaar. ’s Avonds pak je nog even je mobiel erbij. En het moment dat je een app opent word je verblind door de hoeveelheid licht dat van je scherm komt. Het felle blauwe licht afkomstig van onze telefoons doet niet alleen pijn aan de ogen, maar wordt ook vaak genoemd als oorzaak van slaapproblemen en vermoeidheid. In strijd tegen het felle licht hebben iOS en Android de Dark mode optie gelanceerd. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig switchen tussen een licht en donker thema. Helaas ondersteunen nog niet alle applicaties deze feature. Ondersteunen jouw apps al Dark mode?

De voordelen van Dark mode

Gezondheid van jouw gebruikers

Diverse studies wijzen uit dat het blauwe felle licht, afkomstig van onze schermen, effect heeft op gebruikers. Zo valt ook te lezen in het artikel “Blue light has a Dark side” afkomstig van Harvard (2018). Overdag profiteren we juist van blauw licht. Het trekt de aandacht van gebruikers. Helaas is dit 's avonds niet het geval. Door besturingssystemen en alle apps op onze apparaten donkerder te maken tijdens de avonduren kunnen we nadelige effecten van blauw licht beperken.

Lange batterijduur van smartphones

Een bijkomend voordeel van Dark mode is dat in sommige gevallen de app minder van de batterij vraagt waardoor hij langer mee gaat. Voornamelijk bij OLED schermen is het effect van Dark mode gunstig voor de batterijduur van een apparaat. Dit komt simpelweg omdat er minder licht, en daarmee energie, nodig is om het beeldscherm te laten functioneren.

Een manier om jouw bedrijf te onderscheiden

Buiten de gezondheidsvoordelen en de impact op batterijduur is Dark mode ook een prachtige manier om je te onderscheiden. Voornamelijk de grote merken ondersteunen op dit moment Dark mode en daarmee positioneren zij zichzelf als de voorlopers in technologie. Het ondersteunen van Dark mode straalt professionaliteit en vooruitstrevendheid uit.

Hoe ondersteun ik Dark mode?

Voor het ondersteunen van Dark mode moet in de codebase van de app aangegeven worden dat deze feature wordt ondersteund. Per platform (Android, iOS) en taal of framework waarin de app is geschreven (e.g. Java, React native) verschilt de implementatie methode. In de basis moet een nieuw stylesheet in donkere tinten worden aangemaakt. En deze moet getriggerd worden wanneer de gebruiker Dark mode aan heeft staan. Houd er rekening mee dat Dark mode niet geschikt is voor elke huisstijl. Veel huisstijlen worden ontworpen op een wit canvas. Donkere kleuren zijn lastig zichtbaar in Dark mode. Dit is op te lossen door de huisstijl uit te breiden met een versie geschikt voor donkere achtergronden.

Huisstijl Dark mode

Hulp nodig? Geen probleem

Wil je jouw apps beschikbaar maken in Dark Mode? Geen probleem. Neem contact op door te mailen naar Bob van der Panne of door te bellen naar 06-18488698.

sparren over de mogelijkheden?

Mail Bob van der Panne of bel