Ontwikkelen voor iOS of Android?

Wanneer je een willekeurige trein instapt, een wachtruimte inloopt of mensen pauze ziet houden, valt er direct iets op: bijna iedereen heeft een smartphone in zijn hand. Nederlanders zijn enthousiast gebruikers van smartphones en gebruiken hun telefoon & bijbehorende mobiele apps overal. Maar voor welk device -iOS of Android - start je met ontwikkelen?

Wanneer je een willekeurige trein instapt, een wachtruimte inloopt of mensen pauze ziet houden, valt er direct iets op: bijna iedereen heeft een smartphone in zijn hand. Nederlanders zijn enthousiast gebruikers van smartphones en gebruiken hun telefoon & bijbehorende mobiele apps overal. De smartphone is daarmee in korte tijd gemeengoed geworden en valt niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.

Marktaandeel iOS, Android en de rest

Wanneer je een app wilt laten ontwikkelen, moet er een belangrijke keuze gemaakt worden: op wat voor type apparaten moet jouw app straks werken. Ga je een mobiele app ontwikkelen voor iOS of Android? En moet deze ook werken op een tablet? Of wil je direct alle apparaten ongeacht het type kunnen bedienen? De twee populairste platformen zijn op dit moment Android en iOS. Samen hebben deze twee platformen in november 2016 95% van de markt in handen. Van de twee platformen heeft Android een marktaandeel van 69% in Nederland en iPhone 26% (cijfers nov, 2016). Android is hiermee het meest gebruikte mobiele besturingssysteem in Nederland.

Verschil tussen Android en iOS mobiele app

Mobiele apps die alleen zijn ontwikkeld voor Android werken helaas niet op een iPhone of iPad. Een Android app is namelijk geschreven in de programmeertaal Java, terwijl een iOS app geschreven is in Objective-C of de nieuwere taal Swift. De grote kracht van Android is dat het op smartphones van verschillende fabrikanten draait, hierdoor is er veel keus uit verschillende toestellen, groot of klein scherm, budgettelefoon of kostbaar premium toestel. Dat is een reden voor het hoge marktaandeel van Android. iOS draait alleen op de smartphones van Apple. Deze smartphones bevinden zich in het premium segment en zijn daardoor duurder in aanschaf.

Ontwikkelen voor iOS of Android? Wellicht beide tegelijk?

Voor welk platform je als eerste kiest, hangt vooral van het doel af. Uit onderzoek blijkt dat iPhone gebruikers 6x vaker bereid zijn te betalen voor een app – zowel vooraf of via een in-app purchase. Apple gebruikers zijn over het algemeen meer betrokken en gebruiken meer hun smartphone. Daarom is de kans op inkomsten uit jouw app groter in de App Store. Een gratis app zet je beter in de Google Play Store, simpelweg omdat Android gebruikers vaker gratis apps downloaden en het aantal Android gebruikers is simpelweg groter. Doe ook onderzoek naar de doelgroep, in sommige doelgroepen wordt een bepaald type smartphone veel vaker gebruikt dan de algemene cijfers. Bijv. onder ondernemers zul je vaak een iPhone aantreffen.

Native app vs HTML5 app

Mobiele app native of hybride ontwikkelen

Als je echt geen keuze kunt maken, kun je er altijd voor kiezen om de app voor beide platformen te ontwikkelen (iOS en Android), hiermee heeft jouw app het grootste bereik, namelijk 95%. Sommige onderzoeken wijzen zelfs op nog hogere percentages. Uiteraard kost het ontwikkelen van twee mobiele apps meer tijd en budget, want de app moet twee keer ontwikkeld worden – in Java en Swift – als je kiest voor een native app. Een andere optie is om te kiezen voor hybride app ontwikkeling, bijvoorbeeld met Mendix, Xamarin, Appcelerator of React Native. Het voordeel is dat je veel code voor beide besturingssystemen kunt hergebruiken. Hierdoor ontwikkel je goedkoper. Het nadeel van hybride app ontwikkeling kan zijn dat de gebruikerservaring van een hybride mobiele app minder kan zijn dan een native app. Zeker als de gekozen techniek niet een native app oplevert. Het ontwikkelplatform Xamarin is hierbij een mooie oplossing, omdat met Xamarin echte native apps ontwikkeld kunnen worden en de User Interface per besturingssysteem apart ingericht kan worden. Meer weten over wat voor jou de beste keuze is voor jouw doelen? Neem contact met ons op en onder het genot van een kop koffie bespreken we de mogelijkheden.