Wat gebeurt er als dé Excel expert van het bedrijf weggaat?
illustration with computer

Waarom overstappen van Excel naar low code applicatie de juiste keus is [Part II]

Overstappen naar een andere applicatie is altijd lastig. Meestal zijn werknemers zo gewend aan de oude werkwijze. Zodra zij horen dat er verandering zal optreden, wordt er tegengestribbeld. Echter is verandering in de meeste gevallen helemaal niet zo erg. Sterker nog het helpt je vooruit.

Je werkt al een tijd met Excel en maakt hierin de mooiste grafieken en berekeningen. Maar je hoort van een collega dat jullie data niet overeenkomt. Na uren uitpluiswerk kom je er eindelijk achter. Jullie gebruiken beiden een eigen versie van de Excel en daardoor kloppen de berekeningen niet.

Het is altijd goed om tools zoals Excel te gebruiken als je daar vertrouwd en handig mee bent, maar de kans bestaat dat je ook veel tijd verliest met alle verschillende versies, of erger je maakt een blunder. En wat gebeurt er als dé Excel expert van het bedrijf weggaat? Voor degene die zijn plaats inneemt kost het waarschijnlijk veel tijd om die uiterst belangrijke Excelsheet te doorgronden en actueel te houden. In het vorige artikel over Excel applicaties bespraken we enkele voor- en nadelen. In dit artikel vertellen we waarom het vertalen van jouw Excel naar een low-code applicatie het overwegen waard is.

Van Excel naar webapplicatie

Excel omzetten naar een low-code applicatie is geen vijf minuten werk. Natuurlijk hangt het ervan af hoe complex de Excelsheet in elkaar zit. De Excelsheets en berekeningen moeten worden doorgrond. Daarnaast moet achterhaald worden of de Excel op de beste manier werkt, of dat het nog slimmer en eenvoudiger kan voor de gebruiker. Door in gesprek te gaan met de gebruikers, kunnen wij op basis van hun input de ideale processen in kaart brengen. Uiteindelijk heb je met een webapplicatie meer gemak en minder kopzorgen.

De belangrijkste redenen om over te stappen naar een webapplicatie

Er zijn heel wat redenen te noemen waarom het handiger is om over te stappen naar een low-code webapplicatie. Zo is de applicatie online bereikbaar én zonder te installeren software - Excel - te gebruiken. Iedereen kan hierdoor gebruikmaken van de applicatie, mits uiteraard geautoriseerd. Aanpassingen in de data worden meteen opgeslagen in de centrale database van de applicatie, hierdoor heb je nooit problemen met verschillende versies, zoals bij een Excelsheet.

De ontwikkeling van een low-code webapplicatie kan centraal geregeld worden. Hierdoor is het eenvoudiger om de applicatie te beheren. Onder andere monitoren, afhankelijkheden van bepaalde (Excel) experts, feedback en nieuwe feature requests kunnen makkelijker verwerkt worden. Hierdoor werk je beter samen met collega’s in dezelfde applicatie, wat zorgt voor een efficiënter proces. En wat absoluut noemenswaardig is: de mogelijkheid om koppelingen (REST API/SOAP XML) te maken naar andere applicaties, iets wat niet direct gaat met Excel. Daarnaast is het distribueren van de nieuwste Excelsheets binnen de organisatie verleden tijd. Aanpassingen worden eenvoudig online in de cloud gepubliceerd en zijn direct voor iedereen beschikbaar. Overtuigd? Wij bespreken graag met jouw de mogelijkheden om jouw Excel naar een low-code webapplicatie te vertalen.

Benieuwd naar wat Mendix nog meer kan doen ten opzichte van Excel? Download dan nu ons whitepaper: "The business that outgrew Excel".

› Download direct gratis

Whitepaper: The business that outgrew Excel - by Gillz
Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen