Elk begin is lastig, maar niet met de juiste IT-partner aan je zijde
Gillz de Mendix partner voor jouw bedrijf

Hoe selecteer je de juiste Mendix partner

Je weet het zeker. Low-code is de toekomst voor jouw bedrijf en Mendix is het platform waarin jullie het meeste vertrouwen hebben. De volgende stap is ervoor zorgen dat jullie de juiste Mendix partner vinden. Eén die jouw bedrijf op weg helpt met het juist opzetten van low-code binnen jouw organisatie en tegelijkertijd weet van doorpakken. In dit artikel geven wij een aantal tips bij het zoeken van de juiste low-code partij.

De kunst van het goed beginnen

Het gebeurt niet elke dag dat je een beslissing maakt over de IT-strategie van jouw bedrijf. Zo’n beslissing neem je goed voorbereid. Je stelt jezelf de vraag: ‘Waarom hebben we dit nodig?’, ‘Welke oplossingen zijn er beschikbaar?’ en ‘Hoe zorg ik ervoor dat deze beslissing een succes wordt?’. De eerste twee vragen kan je al beantwoorden. Je bent ervan overtuigd dat low-code development jouw bedrijf gaat helpen adaptief en innovatief te blijven. En Mendix is het low-code platform waar jullie in geloven. Top! Dan ontbreekt één antwoord nog. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie Mendix als low-code platform omarmt?

Maak gebruik van de kennis en het advies van een Mendix partner

Voor jouw organisatie is het voor het eerst dat jullie beginnen met low-code. Dat is niet erg. Maar net als bij alles dat nieuw is neemt dit veel onzekerheid met zich mee. Des te fijner als je een partij hebt gevonden die je op weg kan helpen. Let er daarbij wel op dat je de juiste partij kiest. Een partij die met jouw organisatie kan meedenken over de impact van low-code op jouw organisatie. En tegelijkertijd ook in staat is om samen met jouw organisatie concrete stappen vooruit te zetten. Want, Je zit natuurlijk niet te wachten op een mooi consultancy rapport zonder enig vervolg.

Voorbeeld uit de praktijk

Een mooi voorbeeld hiervan is een proces dat wij onlangs zijn aangegaan met één van onze klanten. Ze maakte al twee jaar gebruik van Mendix en kregen daarbij hulp van een grote partij binnen de IT-consultancy. Echter liep het bedrijf tegen blokkades op toen ze wilde doorontwikkelen. Zodoende kwamen ze bij ons terecht. Een aantal beslissingen bij het opzetten van hun low-code ecosysteem belemmerde namelijk hun innovatievermogen.

Eén punt dat onze Mendix specialisten al snel opmerkte was dat Mendix niet in haar kracht werd gebruikt. Veel functionaliteiten in de bedrijfsapplicatie waren in custom Java code geschreven, terwijl dat ook met standaard Mendix modules had gekund. Het voordeel daarvan is dat niet-programmeurs ook daadwerkelijk deze functionaliteiten kunnen doorontwikkelen. Wat juist de kracht van low-code is!

Daarnaast werd de performance van de applicatie ook met de dag minder. Uiteindelijk bleek dat een aantal functionaliteiten onjuist waren opgezet. Er ontstonden zogenaamde infinite loops. Hierdoor werd de applicatie enorm traag, waarna het uiteindelijk zelfs kapot ging. Dat is natuurlijk niet wat je wilt met jouw bedrijfskritische processen. Gelukkig hebben we de klant kunnen helpen met het herorganiseren van hun low-code ecosysteem, waardoor zij weer verder kunnen met ondernemen en innoveren.

De kracht van de eerste meters

Elk begin is lastig, maar niet met een IT-partij aan je zijde. Het succes van een organisatieverandering is afhankelijk van de eerste meters die gemaakt worden. Als je snel succes boekt en deelt, dan is de kans op draagvlak het grootst.

Draagkracht voor innovatie

Succes is aanstekelijk en zorgt ervoor dat zelfs de grootste criticasters gaan twijfelen aan hun eigen houding. Zoals Everett Rogers mooi heeft beschreven in zijn boek: “Diffusion of innovations” bestaan er vijf groepen: de innovators, early adaptors, early majority, late majority en de laggards. Het selecteren van de juiste Mendix partner kan ervoor zorgen dat ook de early majority en de late majority jouw beslissing gaan omarmen. Zo wordt ook jouw bedrijf een IT-bedrijf, met dank aan low-code.

Diffusion of innovation model - Everett Rogers (1962)

Directe betrokkenheid

Werknemers zijn de belangrijkste middelen (ofwel: assets) van een organisatie. Hoe ver we ook zijn met het automatiseren van processen, de komende decennia blijft dat zo. We moeten automatisering dan ook niet zien als een substituut, maar als de empowerment van personeel.

Een partner in groei en IT

En dat is precies waarom low-code de toekomst heeft. Het stelt werknemers in staat om zonder enige programmeer ervaring toch hun eigen werkprocessen te optimaliseren en te automatiseren. Geweldig toch! Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is belangrijk dat het personeel begeleiding krijgt bij het (door)ontwikkelen van hun eigen bedrijfsapplicaties. Zoek daarom een Mendix partner die ook aandacht besteed aan het opleiden van werknemers. Ook wel growthsourcing genoemd.

Start met jouw ambassadeurs

Het is onmogelijk, en vaak zelfs ongewenst, om direct jouw hele organisatie in één keer digitaal te transformeren. Zoals eerder benoemd is niet elke werknemer innovatie georiënteerd ingesteld. Maar gelukkig heeft iedere organisatie een paar werknemers in de gelederen die DE perfecte ambassadeurs zijn van innovatie. De pioniers. Ondernemende types die een klein beetje rebels zijn. Dit zijn de perfecte kandidaten om op te leiden tot low-code ambassadeurs binnen jouw organisatie.

Een goed begin is het halve werk

In de eerste fase kijken onze specialisten samen met jou naar de IT-strategie binnen jouw organisatie. Waar liggen de kansen en wie zijn de ambassadeurs. We helpen vervolgens met het juist opzetten van jullie low-code ecosysteem. Jullie eigen Mendix platform. De juiste voedingsbodem voor innovatie.

Bij het ontwikkelen van de eerste apps zijn onze Mendix developers en consultants nauw betrokken. Ze zorgen dat jouw bedrijfsapplicaties voldoen aan de juiste standaarden en best practices. Daarnaast zijn hun ook in staat om deze kennis over te dragen aan de ambassadeurs binnen jouw organisatie. Zo zorgen we er samen voor dat ook jouw bedrijf een IT-bedrijf wordt!

Meer informatie ontvangen?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer informatie over de mogelijkheden van Low-code, het ontwikkelen van mobile apps en/of bedrijfsapplicaties? Geen probleem. We zijn per telefoon, per mail en per chat bereikbaar. We denken graag met jouw organisatie mee.

Sparren over de mogelijkheden? Dat is geen enkel probleem!
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: