De Perfecte Login Flow: Single Sign-On
cover single sign on artikel

Eén account voor al je zakelijke apps met Single Sign-On (SSO)

Digitale systemen domineren het huidige bedrijfsleven. Een goede ontwikkeling! Want het heeft er voor gezorgd dat jij en ik ons werk een stuk beter kunnen doen. Maar het kan ook een bron van frustratie zijn, met name het inloggen. Wachtwoorden kwijt, briefjes op monitors, bellen met de IT-desk om accounts te resetten. Bij Gillz begrijpen we hoe belangrijk het is om de perfecte login flow te creëren bij al onze apps, dat is #betterbusiness.

Voorkom frictie met SSO

Tegenwoordig worden de meeste bedrijfsapplicaties aangeboden vanuit een cloudomgeving waarop eerst ingelogd moet worden door werknemers om bij de juiste gegevens te komen. Toen de gemiddelde hoeveelheid applicaties in een organisatie groeide, groeide het aantal verschillende inloggegevens per werknemer mee. Elke keer dat er gewisseld moest worden van applicatie moest er opnieuw worden ingelogd. Dit gaf een slechte gebruikerservaring, veel klachten bij de IT-afdeling en bovenal hoge ondersteuningskosten. Echter is dit met Single Sign-On verleden tijd!

Single Sign-On heeft er toe geleid dat gebruikers binnen een organisatie op nieuwe manieren interactie hebben met de bedrijfsapplicaties. Vanuit één omgeving of met één set gebruikersgegevens kunnen jouw werknemers toegang krijgen tot alle applicaties in het IT-landschap van jouw organisatie. SSO betekent dus niet alleen hogere efficiëntie voor jouw organisatie maar ook tijdswinst voor de gebruikers!

Hoe werkt SSO?

Het basisprincipe van SSO is dat elke applicatie die een gebruiker nodig heeft binnen de organisatie, toegankelijk is door een eenmalige verificatie. Met moderne SSO-oplossingen krijgen de applicaties geen kopie van de inloggegevens, maar wordt de gebruiker telkens opnieuw geverifieerd door de identiteitsprovider (IdP).

De IdP authentiseert de gebruiker door middel van hun inloggegevens en vervolgens kan de applicatie bij de IdP verifiëren dat het de juiste gebruiker is. Deze communicatie is ondertekend en gecodeerd door een certificaat waar alleen de identiteitsprovider en de applicatie toegang tot hebben. Hierdoor is het altijd zeker dat de informatie afkomstig is van de veilige bron. Door deze communicatie tussen identiteitsprovider en applicatie kan de gebruiker zonder zich opnieuw aan te melden veilig gebruik maken van de applicatie.

Probeer Single Sign-On zelf!

Hierboven staat uitgelegd hoe SSO in het algemeen functioneert. Maar hoe ziet dit er uit voor een gebruiker? Voor de gebruiker zal het heel natuurlijk voelen. Er kan direct bij de applicatie ingelogd worden met de bedrijfsgegevens of er wordt ingelogd bij een centraal portaal. Voel hier onder zelf hoe het werkt in onze interactieve preview! Let wel, het betreft een voorbeeld. Alles kan nog naar de wensen van jouw organisatie aangepast worden, neem daarvoor contact op met een van onze experts!

Test onze app hier!

Klik op de onderstaande button en start de demo

Splashscreen Gillz

Wel even de cookies accepteren op het volgende scherm!

Start de demo

De bekendste identiteitsproviders op een rij

Er zijn ontzettend veel identiteitsproviders op de markt die in het IT-landschap van jouw organisatie geïmplementeerd kunnen worden. Hier onder hebben we de bekendste voor jou op een rij gezet.

Microsoft Azure Active Directory

De Azure Active Directory, is onder andere de SSO oplossing van Microsoft. Azure AD heeft een erg uitgebreid arsenaal van features en is erg makkelijk te implementeren. Zo kan er bijvoorbeeld gemakkelijk een extra laag beveiliging worden toegevoegd. Het grootste voordeel van Azure AD is dat wanneer jouw organisatie al een Microsoft 365 licentie heeft, je van de meeste functies al gebruik kunt maken zonder extra kosten.

Google (G Suite)

Ook Google biedt de mogelijkheid om ingezet te worden als identiteitsprovider. Organisaties die gebruik maken van de G Suite kunnen kosteloos en zeer eenvoudig een SSO omgeving creëren. Google heeft een automatische ondersteuning van meer dan 200 bekende bedrijfsapplicaties ingebouwd die meteen te gebruiken zijn. Staat een van de apps van jouw organisatie er niet in? Dan kan die handmatig worden toegevoegd!

Okta

Okta is de meest uitgebreide identiteitsprovider, maar staat ook los van services die jouw bedrijf misschien wel al gebruikt. Okta heeft 6500 applicaties standaard geïntegreerd die vanuit een centraal portaal te bereiken zijn. Okta biedt van alle IdP’s de beste en makkelijkste gebruikerservaring. Echter is Okta een losstaande service en zal er dus een apart abonnement afgesloten moeten worden.

Single Sign-On samengevat

Wanneer organisaties groeien zullen zij ook steeds meer bedrijfsapplicaties gaan gebruiken. Gelukkig kan met SSO het IT-landschap overzichtelijk blijven doordat alle werknemers maar één account nodig hebben. Door de mogelijkheid tot het toevoegen van extra beveiligingsstructuren is het ook nog eens erg veilig, zo kan jouw gehele organisatie met een gerust hart aan het werk! Echter is het wel zeer aan te raden om deze extra laag beveiliging toe te voegen. Met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord kan een gestolen account meteen tot veel applicaties toegang geven.

Beoordeling SSO

Snelheid

Veiligheid

Gevoelige Informatie

Benieuwd naar hoe SSO zou passen in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op en onze experts vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn! Gebruikt jouw organisatie al een SSO-oplossing? Geen probleem, wij kunnen de applicatie van jullie dromen gewoon integreren in jullie structuur!

Mail Bob van der Panne
Of bel naar +31 (0)6-184 886 98