De Perfecte Login Flow: Magic Link
Magic Link Login

Een veilige login flow zonder wachtwoord maar met magie

Het zal je niet verbazen dat het een grote verantwoordelijkheid is om wachtwoorden en andere login informatie op te slaan. Bedrijven spenderen enorm veel aan goede cybersecurity om wachtwoorden zo veilig mogelijk op te slaan. Maar wat als een wachtwoord niet eens nodig is? Het klinkt misschien gek, maar het is zelfs veiliger dan alleen de traditionele gebruikersnaam en wachtwoord login en het bespaart jouw bedrijf ook nog eens geld!

Veiliger zonder wachtwoord?

Als je je emailadres invult op HaveIBeenPwnd.com zal je waarschijnlijk zien dat jouw emailadres bij een grote data inbreuk gelekt is. Bedrijven als Dropbox, Adobe, LinkedIn en Tumblr zijn in het verleden al ten prooi gevallen aan dit soort lekken. Ook versleutelde wachtwoorden zijn nog te achterhalen door slimme boeven.

De nadelen van alleen een wachtwoord

Slechte wachtwoorden zijn in 81% van de gevallen de oorzaak van inbreuken in accounts en databases, omdat 59% van de mensen hetzelfde wachtwoord overal gebruikt. Bij grote datalekken kan dan ook veel buit worden gemaakt omdat de aanvallers inlogcombinaties gaan proberen bij andere diensten. Wat kan leiden tot grote schade bij nietsvermoedende gebruikers.

Er is een heel scala aan manieren om dit op te lossen zoals ook uit onze andere artikelen blijkt. Maar de creatiefste oplossing die wij aanbieden is het volledig weglaten van het wachtwoord. Het voelt heel erg onwennig om niet in te loggen met een vorm van een ‘geheime code’ maar met een magic link is het zelfs veiliger dan alleen een wachtwoord! Het is heel simpel: door het niet hebben van een wachtwoord kan het ook niet lekken.

Sneller registreren is meer converteren

Vanaf het moment van registratie is het proces voor de gebruiker een stuk makkelijker. In een gewone registratieflow zitten veel stappen die bij gebruikers steeds meer frictie kunnen laten ontstaan, hiermee verliest u veel gebruikers. Maar met de magic link methode hoeven gebruikers alleen een mailadres in te vullen waarna ze binnen één klik meteen zijn geregistreerd. Door de stappen in het aanmeldingsproces te reduceren zullen de conversies van jouw bedrijf stijgen!

Registratieflow zonder Magic Link

Registratieflow met Magic Link

Na een klik op de magic link in de mail is een gebruiker meteen geregistreerd of ingelogd. Maar kan dan iedereen met deze link inloggen op het account? Nee, de link werkt maar een paar minuten en alleen vanaf het apparaat waarmee de aanvraag is gedaan. Een aanvaller zou dus fysiek toegang moeten krijgen tot het apparaat van de gebruiker.

Magie in jouw customer journey

Deze login flow is uitermate geschikt voor consumentgerichte bedrijven die als conversiedoel hebben om gebruikers een account aan te laten maken. Niet alleen valt de frictie weg bij het registratieproces maar ook tijdens het inlogproces, er is nooit gedoe met een vergeten wachtwoord. Daardoor zullen gebruikers vaker terug blijven komen. Hierdoor past de magic link naadloos in elke customer journey die gericht is op het efficiënt doorlopen van de stappen.

Voel de magie zelf

Benieuwd hoe die magie voelt voor de gebruikers van jouw toekomstige app? Probeer hier onder onze magische login flow zelf in de interactieve demo. Let wel, het is een voorbeeld! De app kan nog volledig aangepast worden aan de wensen van jouw organisatie.

Test onze app hier!

Klik op de onderstaande button en start de demo

Splashscreen Gillz

Wel even de cookies accepteren op het volgende scherm!

Start de demo

Beperkingen van magic link

Echter is de magic link niet geschikt voor alle soorten (web)apps. Voor het beveiligen van gevoelige gegevens en vertrouwelijke informatie is het een minder gepaste methode. Daarvoor raden wij een multi-factor authenticatie flow aan. Niet alleen is het toevoegen van een extra stap op een technisch vlak veiliger dan alleen een magic link. Ook wekt het een hoger gevoel van vertrouwen bij de gebruiker.

Beoordeling Magic Link

Snelheid

Veiligheid

Gevoelige Informatie

Benieuwd naar hoe een Magic Link zou passen in de beoogde app van jouw organisatie? Neem dan contact met ons op en onze experts vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn!

Wellicht ook interessant:

Multi-factor authenticatie inbouwen