Software laten ontwikkelen in India of Nederland?
india by sunset

Software laten ontwikkelen in India of Nederland?

Je wilt een software applicatie of een app laten ontwikkelen. Uiteraard tegen een scherp tarief. Je hebt gehoord van offshore ontwikkeling in bijvoorbeeld India. Hoog gekwalificeerde ontwikkelaars, scherpe uurtarieven en dat tijdsverschil kun je ook in jou voordeel gebruiken. Want zij bouwen terwijl jij slaapt en jij test de opgeleverde werkzaamheden de volgende ochtend. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.

Waarom offshore of nearshore ontwikkelen?

Er zijn meerdere redenen waarom gekozen wordt om offshore of nearshore te ontwikkelen. De belangrijkste reden was de afgelopen jaren de directe kostenreductie - het was immers crisis. Andere redenen zijn:

  • Toegang tot grote groep gekwalificeerde medewerkers
  • Lage loonkosten
  • Tijdswinst

Nadelen offshore/nearshore ontwikkeling

Uiteraard klinkt bovenstaande geweldig als je CTO of IT manager bent. Lagere kosten zorgen voor een besparing, óf meer budget voor digitale innovatie om de concurrentie voor te kunnen blijven. In de praktijk blijkt helaas dat offshoring naar India lang niet altijd werkt. Hieronder een aantal zaken waar vaak problemen blijken te ontstaan.

  • Communicatietools E-mail en online calls via Skype/Facetime/etc zijn natuurlijk handige communicatiemiddelen, maar er gaat toch niets boven rechtstreeks, persoonlijk contact in de eigen Nederlandse taal. Je rijdt even langs en bespreekt face to face hetgeen er moet gebeuren.
  • Details zijn "lost in translation" Hoe goed jij of je medewerkers zich ook kunnen uitdrukken in het Engels, er zullen vaak genoeg momenten zijn waarop de boodschap niet goed overkomt. En vaak kom je daar pas veel te laat achter.
  • Onduidelijke eisen Een tekort aan doeltreffende communicatiemiddelen en regelmatige updates kan leiden tot misverstanden tussen opdrachtgever en ontwikkelaar. Ervaring leert dat er meer specificaties vooraf nodig zijn om tot een goede software applicatie te komen dan dat je met een Nederlandse ontwikkelaar werkt. En vaak wordt dit tekort aan specificaties en details pas duidelijk nadat het werk is opgeleverd.
  • Gekwalificeerde ontwikkelaars De kwaliteit van het personeel kan sterk verschillen. Heb je te maken met een junior die net 2 weken aan de slag is en spaghetticode schrijft voor een bedrijfskritische software applicatie, dan is 10 dollar per uur nog steeds extreem duur.
  • Beveiliging van gegevens en intellectueel eigendom Beveiliging is altijd een groot risico bij offshoring. Je biedt de offshore ontwikkelaar toegang tot je computersystemen, dit kan gevoelige informatie zijn zoals medische dossiers of juridische stukken. Waar moet je aankloppen in geval van diefstal of identiteitsfraude?
  • Niet opleveren Het kan voor jou frustrerend zijn als de offshore ontwikkelaar niet voor het vereiste resultaat kan zorgen op de afgesproken datum of als het resultaat niet overeenkomt met wat er gevraagd is. En waarvoor betaald is! De beperkte communicatiemogelijkheden of het tijdsverschil helpen niet in deze situatie.
  • Cultuurverschillen De relatie tussen jouw en de offshore ontwikkelaar kan worden beïnvloed door de verschillen in gewoonten en gebruiken. Als het niet goed lukt de cultuurkloof te overbruggen, ontstaan er grote problemen.

Wat zijn de totale kosten van ontwikkelen

Natuurlijk, er zijn voordelen aan offshore ontwikkelen - het uurtarief is laag - maar er zijn ook veel valkuilen. Daarom is het belangrijk om voor de start van je project te kijken naar de totale kosten van de ontwikkeling. Het offshore laten ontwikkelen van software vergt veel meer van je eigen organisatie, o.a. in het opstellen en uitwerken van specificaties, het projectmanagement, controle van de kwaliteit van de code en het testen van de applicatie.

Ontwikkelkosten app

Vooral slechte spaghetticode kan er voor zorgen dat doorontwikkelen een kostbare, zo niet onmogelijke exercitie wordt. Ook als je straks wil doorontwikkelen. Neem dit mee in de totale kosten.

Ervaringen met offshoring

Als software ontwikkelaar heeft Gillz ook gewerkt met nearshore en offshore ontwikkelaars met zeer wisselend resultaat. We worden nog dagelijks gebeld door offshore partijen om samen te werken maar voor ons is het een gesloten hoofdstuk. En als je dan eindelijk een goede offshore ontwikkelaar gevonden hebt, gaat vaak het kostenvoordeel op aan extra uren aan projectmanagement. Wij geloven in heldere samenwerking, alleen zo kunnen jouw medewerkers op een laagdrempelige en effectieve manier met onze ontwikkelaars schakelen. Werkt snel, prettig en deze werkwijze levert kwaliteit.

Spaghetti code bij Sociale Verzekeringsbank (SVB): Kamervragen

Bij de Sociale Verzekeringsbank hebben ze ook ervaring met offshoring. De gevolgen hiervan waren maandenlang in het nieuws, er werden Kamervragen gesteld en dit resulteerde zelfs in een motie van wantrouwen voor Staatssecretaris Van Rijn.

Zembla maakte hier een uitgebreide uitzending over. Zembla: spaghetti code door offshoring

Zembla: DE SPAGHETTICODE

App laten ontwikkelen in Nederland

Nederland kent een grote kenniseconomie met hoog opgeleide ontwikkelaars. Het uurtarief ligt hoger maar door efficiënt werken, een kortere doorlooptijd en betere code zullen de kosten voor software ontwikkeling elkaar niet veel ontlopen. Daarnaast kun je je beter concentreren op "first time right" in plaats van een berg aan correctiewerk, lange doorlooptijden en frustratie in het ontwikkeltraject in het geval van offshore ontwikkelen.

App ontwikkeling in Nederland

Kies het juiste ontwikkelplatform

De laatste jaren zijn Rapid Application Development (RAD) platformen in opkomst, bijv. Mendix en Outsystems. Deze platformen worden volwassen en stellen je in staat om tot 6x sneller te ontwikkelen. Dat komt door de integratie van projectmanagement- en ontwikkeltools en omdat het platform veel repeterend werk van de ontwikkelaar uit handen neemt. Combineer dit met de kracht van een Nederlandse ontwikkelaar en je hebt geweldige combinatie.

Integratie ontwikkel & businesstools voor agile werken

Op zoek naar een ontwikkelaar of meer weten over het juiste ontwikkelplatform? Bel ons over de mogelijkheden op 0172 - 785 464 of neem contact op via het contactformulier.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen