Problemen met Excel? Er is een uitweg!

Van Excel naar low-code applicaties

Veel bedrijven vertrouwen op Excel sheets omdat hun volledige bedrijfslogica er omheen draait. In het begin werkt dit goed voor de meeste bedrijven, maar zodra ze beginnen te groeien begint Excel een beperking te worden. Het beperkt de dagelijkse bedrijfsvoering en daarmee uiteindelijk ook het bedrijfsresultaat. Wanneer Excel gedreven bedrijven groeien, ontgroeien ze simpelweg ook Excel. In deze blog komen een aantal problemen voorbij die veel bedrijven tegenkomen in hun op Excel gebaseerde bedrijfslogica. Veel van deze problemen zullen bekend voorkomen, zoals de moeilijkheden met toegangscontrole, gedecentraliseerde bedrijfslogica en het gebrek aan agility.

Groeipijn bij scale-ups

Veel bedrijven maken deze moeilijkheden mee met hun IT. Voornamelijk scale-ups worden hard geraakt door deze problematiek. Excel heeft jarenlang voor ze gewerkt, maar toen het aantal klanten en werknemers begon te groeien, groeide de complexiteit van de bedrijfslogica exponentieel. Hoe groter de complexiteit, hoe moeilijker het wordt om problemen op te lossen. Wat uiteindelijk tot serieuze schade aan het bedrijf kan leiden wanneer de problematiek te groot wordt.

Vector scale-up problems

Naast de gevoeligheid voor menselijke fouten, heeft Excel nog meer beperkingen wanneer een bedrijf groeit tot boven een bepaald punt. Fysieke samenwerking tussen afdelingen in scale-ups en grote organisaties wordt een uitdaging. Door slimme software en intelligente bedrijfsapplicaties kan synergie tussen afdelingen nog steeds bereikt worden. Ondanks dat Excel medewerkers de kracht geeft om zelf aanpassingen door te voeren in de bedrijfslogica, heeft het helaas niet de kracht en functionaliteiten om gebruikt te worden als slimme bedrijfssoftware over de gehele organisatie.

Digitale ambitie

Een goed doordachte IT-strategie, gevormd door je digitale ambities, moet niet te lichtzinnig worden genomen. IT is geen tijdelijke oplossing, het is een nieuwe manier van werken. De digital empowerment van jouw werknemers moet de hoogste prioriteit hebben binnen de digitale ambitie van jouw bedrijf. Wanneer werknemers de mogelijkheid hebben om IT volledig te begrijpen en aan te passen naar hun voorkeuren, dan pas zal een bedrijf volledig agile kunnen werken. De manier om jouw digitale ambitie te realiseren en ook tegelijkertijd de Excel problematiek te tackelen is door een low-code platform op te nemen in je bedrijfsvoering. Een nieuwe manier van werken waarmee je digital empowerment brengt naar je gehele bedrijf.

Low-code

Een low-code platform is een tool die, net zoals Excel, gebruikers de mogelijkheid geeft om hun eigen applicaties te bouwen. Maar met low-code kan zowel een web app als een mobiele app gebouwd worden. Low-code vervult de behoefte van bedrijven om snel bedrijfsapplicaties te ontwikkelen om zo betere service te bieden aan klanten, leveranciers en alle afdelingen binnen het bedrijf. Met minimale programmeer ervaring (of zelfs helemaal geen!) kunnen gebruikers snel hun eigen apps maken door de visuele modellering van code. De beste low-code platformen zijn voorzien van een toolkit met vooraf gemaakte blokjes code (modules) die gebruikers kunnen gebruiken. Door simpelweg deze modules aan elkaar te koppelen met drag and drop functionaliteit kan een app in erg korte tijd gemaakt worden.

Vector low-code

Een van de leiders op low-code gebied is Mendix. De missie van Mendix is om een brug te slaan tussen IT en business. Het platform is trots op de grote digital empowerment die het biedt voor citizen developers terwijl ze ook grote functionaliteit behouden voor professionele developers. De mogelijkheid om eigen code toe te voegen geeft developers de kracht om zowel simpele als complexe oplossingen te creëren. Ook biedt het de mogelijkheid om prachtige consumenten apps te bouwen. Dit is een type bedrijfsapplicatie wat nog niet te bouwen is met een ander lowcode platform.

Tijd voor vernieuwing

Tijd om de controle terug te veroveren over jouw IT-landschap! Benieuwd naar hoe jouw bedrijf kan overschakelen van Excel naar Mendix? Of wil je meer te weten komen over het belang van digital empowerment voor jouw werknemers? Download dan ons whitepaper: “The business that outgrew Excel” geheel gratis.

Benieuwd naar wat Mendix nog meer kan doen ten opzichte van Excel? Download dan nu ons whitepaper: "The business that outgrew Excel".

› Download direct gratis

Whitepaper: The business that outgrew Excel - by Gillz

Wellicht ook interessant:

Download het whitepaper: Excel to Mendix

Van Excel naar bedrijfsapplicatie

• Business Acceleration

Van Excel naar bedrijfsapplicatie in 1 week!

Waarom overstappen van Excel naar low code applicatie de juiste keus is [Part II]

• Business Acceleration

illustration with computer