Voorkom app falen met design thinking én agile

Voorkom app falen met design thinking én agile

Een perfect idee omzetten in een applicatie die de bijhorende uitdaging tackelt. Het Ei van Columbus, maar dan op applicatie ontwikkelgebied. Dat is mogelijk voor wie design thinking koppelt aan een agile werkwijze. App ontwikkelprojecten mislukten in het verleden onnodig vaak. De oorzaak van het falen was eigenlijk heel simpel: hoewel agile technieken werden toegepast, vergaten IT-leveranciers en hun klanten het aspect design thinking. Beter is het om beide te combineren.

Wensen en gedrag in kaart brengen

Design thinking brengt de wensen van gebruikers (de klant) in kaart. Het houdt daarbij bijvoorbeeld rekening met het gedrag van werknemers en managers in relatie tot werkpatronen en – processen. Vervolgens koppelt design thinking deze aspecten aan het benoemen van problemen en welke behoeften er leven binnen een bedrijf. Brainstormen en mind mappen maken er onderdeel van uit, evenals allerlei aanpakwijzen en technieken. Zie het als een sleutelkast met diverse sleutels die tot succes kunnen leiden.

Niet in beton gegoten

Online feedback verzamelen bij prototype in low-code platform

Online feedback verzamelen bij prototype

De flexibele opzet van design thinking laat ruimte voor het zetten van stappen vooruit en zijwaarts, maar ook voor het kiezen van oplossingen die op de tekentafel nog niet in beeld waren. Het achterhalen van een probleem of uitdaging is daarmee een stuk realistischer geworden. Aan de hand van voorbeelden van applicaties, zoals prototypes, is het mogelijk om reacties te peilen dan wel feedback te verzamelen. De afsluitende testfase moet leiden tot een product dat in de basis juist is en voldoet, maar op onderdelen nog aan te passen is. Ofwel, design thinking leidt niet tot een in beton gegoten product. Klinkt goed, nietwaar? Het is vermoedelijk dé reden waarom ook ABN Amro koos voor deze aanpak bij de ontwikkeling van betere interactiemanieren met klanten. De bank ziet de concurrentie uit diverse hoeken toenemen en koos voor de combinatie van design en agile bij het verbeteren van klantcontact via mobiele apparaten.

Waarom de combi design thinking en agile werkt

Toch staat design thinking zelden los van een agile implementatieaanpak. Of beter gezegd, de combinatie van design thinking en agile werkt zo goed omdat je er als IT-leverancier én gebruiker van een applicatie niet bent met het ontwerp van een schitterende multi-channel app. Laat je na de ontwerpfase het contact met de gebruiker achterwege en ga je zonder overleg aan de slag met de implementatie, dan is de kans dat de app uitgroeit tot een succes slechts minimaal. Vandaag de dag is het doel sowieso meer dan ooit om zowel interne als externe gebruikers tevreden te stellen.

Design thinking en Agile: better together

Basis voor succes

Een belangrijke tip voor een succesvolle combinatie van design thinking en agile is om te kiezen voor een low-code ontwikkelplatform. De simpele reden daarvoor is dat deze keuze, de discussie over functionaliteit weghaalt van al te technische taal. Gebruikers en softwareontwikkelaars begrijpen elkaar beter en staan ook meer open voor frequente overlegmomenten. Een tweede tip is om een team samen te stellen met uiteenlopende functies, business, design en agile experts en uiteraard een low-code developer. Dit vormt een uitstekende basis voor succes. Vervolgens is het een kwestie van simpel beginnen en op elkaar inspelen als team. Nieuwsgierig geworden? Zullen we samen een keer naar de mogelijkheden voor uw organisatie kijken?

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen