Waarom is het onderhoud van WordPress belangrijk?

Waarom is het onderhoud van WordPress belangrijk?

WordPress is continu in ontwikkeling. Omdat het hier om een open source systeem gaat, wordt er door een zogenaamde developers communit non stop gewerkt aan verbeteringen van WordPress of aan de bijna 50.000 WordPress plugins. Maar door zijn populariteit onder webontwikkelaars en content management specialisten heeft het ook de aandacht van hackers. Om dit gespuis buiten de deur te houden moet je jouw WordPress site dus altijd blijven updaten.

Gelukkig brengen de developers van WordPress geregeld updates uit die je kan installeren. Vaak gaat het installeren goed maar soms treden er conflicten op waardoor jouw site niet meer helemaal goed werkt. Wil je er zeker van zijn dat onderhoud geen schade aanbrengt aan jouw website, besteed dan de onderhoudswerkzaamheden uit aan Gillz. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we uit in dit artikel.

Beveiliging van jouw Wordpress site

Omdat WordPress open source is, is de broncode van het basissysteem (dus niet de broncode van jouw specifieke site!) voor iedereen inzichtelijk. Dat maakt dat er duizenden ontwikkelaars verspreid over de wereld meewerken aan de doorontwikkeling van WordPress. Dit heeft als nadeel dat ook kwaadwillenden een analyse op de broncode van WordPress kunnen doen en zo in alle stilte beveiligingslekken kunnen opsporen & uitbuiten! Zodra ze deze hebben gevonden hebben ze potentieel miljoenen slachtoffers. Maar gelukkig staat de developers community van WordPress niet stil. Zij testen zelf continue het systeem en sporen zelf ook lekken op. En mocht er toch een lek bekend worden, dichten ze dit direct.

Update met verbeteringen & fixes

Door deze aanpassingen te verspreiden als updates zorgen ze voor de continuïteit van WordPress. Het is dus verstandig om deze Wordpress updates altijd tijdig te installeren. Vaak zijn dit kleine updates die weinig tot geen merkbaar effect op jouw site hebben en updaten van WordPress kan letterlijk met één druk op de knop. Soms is WordPress genoodzaakt belangrijke basisfunctionaliteiten te updaten. En dan raakt het dus ook mogelijk één of meerdere functies binnen jouw website. Dit is waar het complexer wordt. Goed controleren van de werking van je website is dus een absolute must na een Wordpress update. Naast het WordPress systeem zelf is het ook belangrijk de plugins geregeld bij te werken. Veel gebruikte, verouderde plugins zijn ook geregeld doelwit van hackers. Dat betekent meteen ook dat je alleen gebruik moet maken van ‘actieve’ plugins. Plugins waar dus met regelmaat aan wordt gewerkt en recentelijk nog zijn geupdate. Dit wordt altijd bij een Wordpress plugin gemeld op de Wordpress website:

Up-to-date Wordpress plugin

Up-to-date Wordpress plugin herken je aan een recente "Last Updated"

Meer redenen om te updaten: nieuwe functies & snelheid

Natuurlijk gaat het niet alleen om beveiliging, er zijn meer voordelen te behalen. Denk bijvoorbeeld aan snelheid. Natuurlijk willen bezoekers een snelle site, maar ook voor de zoekmachine ranking telt dit mee. Hoe langer jouw site draait, hoe meer data in de database verzameld wordt. Bijvoorbeeld in revisies of plugins. Doordat Gillz hier aandacht aan besteedt, waarborgen we de performance van jouw site. En daarnaast komen natuurlijk ook nieuwe functionaliteiten mee met de updates. Hier wil je als gebruiker natuurlijk van profiteren.

Zelf Wordpress updaten?

Zelf updaten is met Wordpress goed mogelijk als je over de nodige technische kennis beschikt. Anders raden wij altijd aan dit onderhoud onder te brengen bij een Wordpress specialist zoals Gillz. Dit voorkomt dat je schade toebrengt aan je site en mogelijk met herstelkosten geconfronteerd wordt. Wij updaten jouw WordPress site, lopen nadien alles na en lossen eventuele problemen als gevolg van de updates netjes op. Zo ben je verzekerd van de optimale werking van jouw website!

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen