Wat is een API?
illustration

Wat is een API?

De term API - afkorting van Application Programming Interface - wordt gebruikt wanneer een applicatie op een standaard en gedocumenteerde manier functionaliteit van de applicatie beschikbaar stelt voor de buitenwereld. Het is kortweg, een manier waardoor applicaties met elkaar kunnen praten.

Het is misschien wel een van de meest gehoorde vragen die ik de afgelopen jaren heb gehoord als ik praat over het integreren van applicaties en diensten. Als je in de wereld van het ontwikkelen van apps verkeerd vergeet je weleens dat bepaalde termen sommige mensen helemaal niks zeggen. Dat bij het horen vallen van het woord API, direct aan aapjes worden gedacht en niet aan een Application Programming Interface. Want dat is waar API voor staat. En deze volledige betekenis zorgt voor veel mensen alleen maar voor extra verwarring. Bij het woord Interface wordt gedacht aan de User Interface, het deel van de applicatie dat de gebruiker ziet. En daar gaat het bij een API nou juist niet om.

De term API

De term API wordt gebruikt wanneer een applicatie op een standaard en gedocumenteerde manier functionaliteit van de applicatie beschikbaar stelt voor de buitenwereld. Het is kortweg, een manier waardoor applicaties met elkaar kunnen praten. Voor een technischere uitleg zie Wikipedia.

Voorbeeld van een API in de praktijk

API koppelt alles

Hoewel API’s al bestaan sinds de uitvinding van de computer heeft het vooral de laatste jaren een vlucht genomen op het internet. Veel webapplicaties en online diensten bieden een API aan om met de app/dienst te integreren. Denk bijvoorbeeld de mobiele app Tinder. Tinder gebruikt de API van Facebook om je profielgegevens te gebruiken in hun dating app. Een ander voorbeeld kan zijn een mobiele app om bonnetjes te scannen welke gekoppeld is met je online boekhoudpakket. De communicatie tussen de mobiele app en het boekhoudpakket gaat via een API.

API als verrijking van je app

Een mobile app staat tegenwoordig zelden op zichzelf. In vrijwel alle gevallen moet er tegen een andere applicatie aan gepraat worden om bijvoorbeeld informatie uit op te halen - bijv. informatie uit LinkedIn halen om klantgegevens te verrijken - of juist in op te slaan - het gescande bonnetje dat de administratie in moet. Gillz heeft uitvoerige ervaring met het ‘praten’ tegen dergelijke API’s. Daarnaast kan Gillz ook API’s voor applicaties ontwikkelen zodat andere partijen/apps daar gebruik van kunnen maken.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen