Is jouw website of webapplicatie geschikt voor mobiel?
tablets and screens

Is jouw website of webapplicatie geschikt voor mobiel?

Laten we eerlijk zijn, (bijna) iedereen is tegenwoordig online via een mobiel of tablet. Ongeveer 81% van de Nederlanders is in het bezit van een smartphone en in ruim 61% van de huishoudens is een tablet aanwezig. Meer dan de helft van al het verkeer op jouw website is daardoor mobiel! Kijk maar eens om je heen in de trein, wie zit er niet met een mobiel of tablet in z’n hand?

Ongeschikte websites: voor de gebruiker en Google

Er is echter één probleem, een groot deel van de websites is (nog) niet geschikt voor mobiel gebruik. Ze worden wel getoond maar zijn eigenlijk slecht bruikbaar. Teksten zijn te klein, linkjes minuscuul en het invullen van een formulier is een kleine ramp. Je blijft je een ongeluk swipen en in- en uitzoomen! Niet een ideale ervaring of kennismaking met jouw organisatie. Hieronder enkele voorbeelden.

Google beoordeeld mobiel vriendelijke websites bovendien beter in de zoekresultaten. Google wil gebruikers altijd de beste zoekresultaten bieden - inhoudelijk en qua gebruikerservaring - dus het tonen van mobiel vriendelijke websites is daar onderdeel van.

De oplossing: responsive of adaptive

Wat je wil - als consument en als bedrijf - is dat een website op alle devices een zelfde gebruikservaring biedt. Je wil dat jouw website op ieder device goed leesbaar is, responsive webdesign biedt hier uitkomst. Mocht je nog een stap verder willen gaan, en een optimale gebruikerservaring per device kunnen bepalen. Bijvoorbeeld omdat een mobiele gebruiker andere functies en gegevens wil dan een desktop gebruiker? Dan kun je de ervaring per device optimaliseren door middel van adaptive webdesign.

Wat is responsive?

Een responsive website is een website die zodanig is ontworpen dat hij zichzelf aanpast aan ieder formaat scherm. Het ontwerp reageert op de ruimte van het scherm of venster en past zich automatisch aan. Technisch: een responsive website ontwerp werkt met een ontwerp op basis van een grid van een aantal kolommen - vaak 12. De kolommen hebben geen vast formaat in pixels, maar hebben een verhouding door te werken met percentages. Hierdoor kan het ontwerp aangepast worden aan de beschikbare ruimte. Daarnaast is het mogelijk om per schermformaat/device gebruik te maken van media queries, waardoor het mogelijk is de stijl van de site - lettertypes, formaat lettertypes, marges, etc - aan te passen aan het betreffende scherm/device.

Responsive web design voorbeeld

Het doel is een betere gebruikservaring op alle apparaten, dus smartphones, tablets, MacBooks en desktops. Het nadeel is een langere laadtijd vanwege de continue berekeningen van de weergave.

Wat is adaptive?

Adaptive webdesign gaat nog een stapje verder dan responsive waarbij 1 layout altijd wordt aangepast aan het schermformaat. Bij een adaptive website past de functionaliteit van de website zich automatisch aan op schermformaat, locatie en tijdstip. Afhankelijk van het gebruikte device wordt een ander template opgehaald met andere functionaliteit. Dit om de websitebezoeker nog beter van dienst te zijn. Namelijk: iemand die op zijn mobiel kijkt heeft op dat moment een andere behoefte dan een desktop gebruiker.

Meer weten?

Wil je jouw website of webapplicatie ook responsive of adaptive maken? Laat ons een gratis scan uitvoeren. Zo kunnen we adviseren wat voor jou de beste oplossing is:

• de huidige site responsive maken;
  • een nieuwe template implementeren;
  • een geheel nieuwe responsive of adaptive website.

Wij bespreken vrijblijvend de mogelijkheden met jou onder het genot van een kop koffie.