Is Xamarin de nieuwe mobile development standaard?
developer javascript

Is Xamarin de nieuwe mobile development standaard?

Mobile development heeft een uitdaging, er is niet één dominerend besturingssysteem. Hierdoor moet er voor meerdere mobile besturingssystemen - iOS, Android, Windows 10 - een app ontwikkeld worden. Dit is kostbaar en tijdrovend. Met Xamarin is de ontwikkelaar in staat om in C# / .NET een native app te ontwikkelen die geïnstalleerd kan worden op Android, iOS en Windows.

Met Xamarin is de ontwikkelaar in staat om in C# / .NET een native app te ontwikkelen die geïnstalleerd kan worden op Android, iOS en Windows. Normaal moet je voor het ontwikkelen van een native app, voor elk besturingssysteem de app afzonderlijk ontwikkelen.

Mobile apps met Xamarin

Een codebase met Xamarin

Het voordeel van Xamarin is dat de business logica en communicatie met platform API's - de codebase - maar op één plek worden geschreven. Alle besturingssystemen kunnen vervolgens deze logica in de app gebruiken. Daarnaast zorgt Xamarin ervoor dat UX/UI verschillen op Android, iOS en Windows apparaten automatisch worden opgelost. Dus in plaats van een aparte app ontwikkelen voor Android, iOS en Windows hoef je nu maar één keer te ontwikkelen. Resultaat: een flinke kostenbesparing! En in de regel worden klanten daar blij van.

C#: de programmeertaal in Xamarin

Met Xamarin ontwikkel je één codebase en dus is er sprake van één programmeertaal: C#/.Net. Mobile developers kunnen dus makkelijker teams aansterken doordat je niet voor ieder besturingssysteem (Android, iOS en Windows) een aparte ontwikkelaar hoeft aan te trekken: iedereen ontwikkelt in dezelfde taal. Dat werkt veel efficiënter. Daarnaast is Xamarin in 2016 door Microsoft overgenomen. Deze combinatie geeft het platform een enorme boost.

Sneller doorontwikkelen

Ook onderhoud en doorontwikkeling wordt makkelijker. Nu worden apps vaak op één besturingssysteem gelanceerd (bijvoorbeeld Android). Dit maakt het mogelijk om te leren van de eerste feedback en deze meteen mee te nemen met de bouw van de app voor het tweede besturingssysteem (zeg: iOS), zodat dit meteen al een verbeterde versie is. Nadeel is tijdens de bouw van de iOS app weinig of helemaal geen tijd besteed is aan de Android app waardoor deze al weer achterloopt. Met Xamarin tackle je dit probleem omdat je maar één app ontwikkelt en deze ook maar op één plek doorontwikkelt.

Xamarin App Development

Overige voordelen Xamarin

Een goed platform is geen garantie voor een hoge adoptie. Xamarin steekt technische goed in elkaar, maar eigenaar Microsoft heeft nog een aantal strategische stappen gezet om zoveel mogelijk voet aan de grond te krijgen bij ontwikkelaars & organisaties.

  • Gratis voor kleine teams: Na de overname heeft Microsoft de prijzen van Xamarin flink aangepast. Om zoveel mogelijk ontwikkelaars aan te trekken hebben ze het voor kleinere teams zelfs gratis gemaakt.
  • Microsoft: de stabiliteit van Microsoft is voor veel bedrijven aantrekkelijk, daarnaast is het een natuurlijke fit als een bedrijf al een Microsoft architectuur heeft. Dit samen speelt dan ook vaak een grote rol bij de keuze van een platform.
  • Overstappen is makkelijk: oude hybride apps die in HTML, CSS en Javascript zijn gebouwd kunnen makkelijk overgezet worden naar Xamarin. HTML-apps kennen een flink aantal nadelen zoals instabiliteit, inflexibiliteit en verminderd gebruik van devicefuncties. Extra aantrekkelijk om deze apps nu over te zetten.
  • .NET: Omdat het gebaseerd is op de .Net-taal beschikt Xamarin meteen al over een flink community die de taal machtig is. Iets wat later - naar mijn stellige overtuiging - zal blijken als één van de key succes factoren voor een ontwikkelplatform.

Moet ik native of in Xamarin laten ontwikkelen

Natuurlijk kent Xamarin ook wel wat nadeeltjes maar als je de rekening opmaakt moet je tot echt concluderen dat Xamarin een aantrekkelijke keuze is wanneer je overweegt om een mobiele app te (laten) ontwikkelen. Vooral de tijdsbesparing door de ontwikkeling van één app, zonder echte concessies, is natuurlijk een grote plus.

Dus… de nieuwe standaard?

Ja, Gillz ziet Xamarin als één van de nieuwe standaarden in mobile development. Maar tegelijkertijd blijven we kritisch om ons heen kijken naar andere ontwikkelmethoden. Denk bijvoorbeeld aan React Native. React Native is geschreven in Javascript en er zijn meer ontwikkelaars die Javascript beheersen dan C#. Vooral jonge ontwikkelaars zijn meer bekend met Javascript. Aangezien Facebook de drijvende kracht achter React Native is, neemt React Native de laatste tijd een flinke vlucht. Inmiddels zijn er al flink wat apps in React Native gebouwd. Wij werken nu dan ook met beide technieken - Xamarin en React Native - als crossplatform support een must is.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen