Een goed te onderhouden app zonder in te leveren op performance en user experience
React native for mobile apps

React Native voor het ontwikkelen van mobile apps

Het ontwikkelen en onderhouden van apps voor verschillende platformen zoals iOS en Android was erg kostbaar. Door te ontwikkelen met React Native is Gillz in staat om in één keer voor zowel iOS als Android te ontwikkelen, terwijl het resultaat een 100% native app is. Dit zorgt ervoor dat de snelheid en user experience van de app niet onderdoet voor een applicatie die specifiek ontwikkeld is voor een bepaald platform. De app gedraagt zich dus zoals gebruikers dat van een Android of iOS app mogen verwachten, maar met het grote voordeel dat het onderhouden van de app minder tijd en geld kost dan het ontwikkelen van twee native apps.

Wat is React Native eigenlijk?

React Native is een framework voor het schrijven van native mobile applicaties voor Android en iOS met behulp van JavaScript. Het begon allemaal in 2011. Facebook zocht naar mogelijkheden om de codebase van hun enorme webapplicaties beter beheersbaar te maken. Een intern project genaamd React werd ontwikkeld en later uitgebracht als opensource JavaScript library. React bood voordelen in de snelheid waarmee data ge-update kon worden. Maar bovenal is React populair geworden om zijn modulaire denkwijzen, het bouwen in componenten, die ervoor zorgt dat de codebase overzichtelijk, beheersbaar en schaalbaar blijft. Rond 2014 werden de principes van React niet alleen ingezet voor web maar ook voor het ontwikkelen van mobile apps. En zo werd het React Native framework geboren.

Alternatieven voor React Native

In de tijd dat React Native geïntroduceerd werd, waren er grofweg twee manieren om mobile apps te ontwikkelen: native apps of hybrid apps. Native houdt in dat er code geschreven wordt specifiek voor het platform waarop de app dient te werken. Voor het iOS platform betekent dit dat de app geschreven wordt in de programmeertalen Swift of Object C en voor het Android platform in Java of Kotlin (is gebaseerd op Java). In deze talen worden alle app componenten op maat gemaakt voor het besturingssysteem, wat de performance en gebruikerservaring ten goede komt. Het nadeel is dat één app die op meerdere platformen dient te werken ontwikkeld wordt in meerdere codebases (e.g. in Java en in Swift).

Het alternatief voor native apps was het maken van een Hybrid app, wat niks meer is dan web code die getoond wordt in een webview. Frameworks zoals Cordova, PhoneGap en Ionic maken het mogelijk om door middel van webviews een app te genereren die geschikt is voor meerdere platformen. Het grote voordeel is dat jouw app maar één codebase heeft, wat het (door)ontwikkelen goedkoper maakt. Echter voelen veel hybrid apps gebruiksonvriendelijk aan, omdat de componenten web-based zijn en niet hetzelfde werken als native gegenereerde componenten.

React Native combineert het beste van beide werelden. Door gebruik te maken van het framework kan met één codebase, geschreven in JavaScript, een app ontwikkeld worden die native componenten genereerd waardoor het voelt als een native geprogrammeerde app. Hiermee is het ontwikkelen en doorontwikkelen van de app goedkoper, sneller en voldoet de gebruikerservaring aan de verwachtingen van de hedendaagse app gebruiker.

Wil je een prijsindicatie of sparren over de mogelijkheden?
Bob vdP
Bob van der Panne
Commercieel Manager
Kan ik met je meedenken?
1
Versturen

Wellicht ook interessant: